Vandeurzen niet opgezet met nieuwe regels in Vlaams Parlement

Print
Vandeurzen niet opgezet met nieuwe regels in Vlaams Parlement

Foto: Photo News

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) is niet opgezet met enkele nieuwe regels die het Vlaams Parlement wil invoeren voor het stellen van vragen. Om de vragen en interpellaties nauwer te laten aansluiten op de actualiteit is de deadline voor indiening opgeschoven. Maar dat is niet helemaal naar de zin van minister Vandeurzen. Hij vindt de nieuwe regeling “niet correct” en waarschuwt ervoor dat zijn antwoorden minder volledig zullen zijn.

Het Vlaams Parlement wil nieuwe regels rond het stellen van vragen om uitleg en interpellaties uittesten. Een van die nieuwe regels is dat parlementsleden tot vrijdag 9 uur de tijd krijgen om een vraag voor de week nadien in te dienen. Tot nog toe lag die deadline op woensdag 14 uur. Op die manier wil het parlement wat nauwer aansluiten bij de actualiteit. De nieuwe regels zouden na de Septemberverklaring (28 september) worden ingevoerd en begin 2016 worden geëvalueerd.

Maar door de parlementsleden meer tijd te geven om vragen te stellen, verkort meteen de tijd voor de ministers en hun diensten om een antwoord voor te bereiden. En dat is niet helemaal naar de zin van CD&V-minister Jo Vandeurzen. Hij liet dinsdag verstaan dat hij de nieuwe procedure “betreurt”.

Weekend

Vandeurzen: “Het betekent dat een aantal vragen kan worden ingediend tot vrijdagmorgen. Ik ken mijn plaats in de commissie, maar ik zeg u in alle eerlijkheid dat ik niet kan garanderen dat we tegen dinsdag op al die vragen een exhaustief antwoord hebben. Ik heb dat al aan de voorzitter van het parlement laten weten”.

Vandeurzen noemt de regeling ook “niet correct” omdat sommige collega-ministers meer tijd krijgen (omdat hun commissies later in de week plaatsvinden). Die collega’s krijgen zo ook meer tijd om hun administraties te mobiliseren. “Ik kan dat helaas niet in het weekend doen. Ik verontschuldig me hiervoor dus al op voorhand. We zullen ons uiterste best doen, maar ik vind dat geen correct systeem”, aldus Vandeurzen.