Tiener doodt moeder: Inspiratie uit IS-video’s

Print
Tiener doodt moeder: Inspiratie uit IS-video’s

Foto: YouTube

Drama in Denemarken: een tiener doodt haar moeder met een keukenmes. Uit onderzoek van de politie blijkt dat het meisje vóór haar daad urenlang naar onthoofdingsvideo’s van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) keek.

De feiten dateren al van oktober vorig jaar. Tina Römer Holtegaard (40) werd in haar eigen huis in het landelijke Kvissel door haar eigen dochter vermoord. Lisa Borch, toen 15, gebruikte een lang keukenmes en stak haar moeder 20 keer met de dood tot gevolg. Het meisje pleegde de feiten echter niet alleen, bleek uit het politieonderzoek. Ook haar toenmalige vriend, de 29-jarige Bakhtiar Mohammed Abdulla, was in huis aanwezig.

Lisa leerde Abdulla uit Irak kennen in een vluchtelingenkamp in de buurt, maar het tienermeisje had eerder ook al een relatie met een gehuwde moslim. Onder hun invloed was Lisa geobsedeerd geraakt door de radicale islam, ze had zelfs plannen om naar Syrië te trekken. Uit het onderzoek van de Deense politie blijkt nu dat ze op YouTube urenlang keek naar onthoofdingsvideo’s van IS, onder andere van de Britse gijzelaars David Haines en Alan Henning. De beelden moeten haar geïnspireerd hebben voor haar eigen gruwelijke daad.

Ook toen de politie op de bewuste avond arriveerde, zat Lisa achter haar computer alsof er niets aan de hand was. Ze vertelde wel dat ze haar moeder had aangetroffen in een plas bloed en dat ze een blanke man door het raam had zien wegrennen, maar zonder een spoor van paniek of verdriet. Ze wees de politie gewoon aan waar haar moeder dood lag. Op enkele minuten tijd maakte ze zichzelf verdacht als de hoofddader.

Geen schuldbekentenis

Maandag werd 16-jarige Lisa in Denemarken dan ook veroordeeld tot 9 jaar cel, haar kompaan krijgt 13 jaar cel en wordt na zijn straf terug uitgeleverd aan Irak. Zelf blijft Lisa echter haar schuld ontkennen. Ook houdt ze vol dat ze géén relatie had met Abdulla, in de rechtbank gaven de twee zelfs elkaar de schuld voor de moord.

Toch zijn er ook andere tekenen dat er meer speelde dan een ongelukkig accident. Lisa’s tweelingzuster getuigde in de rechtbank dat ze eerder haar ouderlijk huis had verlaten omdat ze het onophoudelijk geruzie tussen haar zus en haar moeder niet langer aankon. Lisa toonde haar zus zelfs het mes waarmee ze haar moeder zou vermoorden, maar deed het snel af als een grap. Maar toen Tina haar dochter onder druk zette om te breken met haar vriend en een ‘normaal’ leven te leiden, bleek dat er met haar geradicaliseerde dochter niet langer te grappen viel.