Maak kennis met drie Truiense landbouwbedrijven

Print
Maak kennis met drie Truiense landbouwbedrijven

Foto: Jo Gennez

Sint-Truiden - Zondag zetten 47 land- en tuinbouwers in heel Vlaanderen hun deuren open voor het grote publiek. Boerenbond en Landelijke Gilden organiseren dan naar jaarlijkse gewoonte de Dag van de Landbouw. In Sint-Truiden kan je drie bedrijven bezoeken, in Velm en Zepperen.

De Dag van de Landbouw is al meer dan 30 jaar een vaste waarde. Elk jaar trekken duizenden mensen erop uit om kennis te maken met de actuele land- en tuinbouw. Met het thema ‘Het begint bij ons’ willen de organisatoren de consument weer wat dichter bij de bron van zijn voedsel brengen, de land- en tuinbouwer.

In Velm zetten twee bedrijven de poorten open. Bij BOMI, het fruitbedrijf van Bob en Michel Goffin, kom je meer te weten over de teelt van hardfruit. De bezoekers leren er hoe fruit gesorteerd en bewaard wordt. Op dit bedrijf zijn enkele scènes van de populaire tv-serie 'Katarakt' opgenomen.
Ook de familie Schuppen, die wat verderop Ten Dreve uitbaat, kreeg enkele jaren geleden een filmploeg over de vloer. Dit akkerbouw- en vleesveebedrijf vormde het decor voor de film 'Rundskop' met Matthias Schoenaerts. Het bedrijf telt 750 runderen, voornamelijk van het Belgisch witblauwe ras.

Tot slot kan je in Zepperen het aardbeienbedrijf van Gunther en Gilian Vanleeuw-Peuteman (foto) bezoeken. “Heel wat mensen denken dat het aardbeienseizoen maar een paar weken duurt, terwijl we aardbeien kunnen aanbieden van maart tot eind december”, zegt Gunther. Het is een van de misverstanden die hij zondag de wereld uit wil helpen. Alle aardbeien worden geteeld op substraat, zowel in de serre als in de openlucht. Behalve aardbeien telen ze ook nog appels en peren, maar vooral de aardbeien staan tijdens de Dag van de Landbouw in de kijker.
Aanstaande zondag kan je deze drie bedrijven bezoeken. Je bent er welkom van 12 tot 18 uur. Meer informatie vind je op www.dagvandelandbouw.be.

foto: Twan Wiermans


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio