VRT-middag­journaal verstoord door “enkele stakers”

Print
VRT-middag­journaal verstoord door “enkele stakers”

Foto: VRT

De vakbondsactie bij de VRT is dinsdagmiddag op het scherm een tijdje voortgezet. Het Journaal van 13 uur op Eén ging iets later van start, het tv-scherm kleurde ettelijke malen zwart terwijl het geluid niet onderbroken werd en sommige reportages gingen later van start. Vakbondsman Luc Vandenhoeck (ACOD) zegt dat het om een “spontane actie” ging van enkele medewerkers.

Nieuwslezer Wim De Vilder eindigde de uitzending met de mededeling: “Het Journaal eindigde vroeger omdat onze ploeg niet voltallig was en omdat de uitzending onderbroken werd.” Björn Soenens, hoofdredacteur van Het Journaal, excuseerde zich via Twitter:

 

 

De vakbonden bij de openbare omroep voerden dinsdagochtend al actie aan het omroepgebouw, uit protest tegen het nieuwe besparingsplan. De stakingsactie zou normaal stoppen om 10 uur, maar stakers konden blijkbaar nog roet in het eten gooien in de regiekamer van de nieuwsdienst. Riadh Bahri, journalist bij VRT-Nieuws, tweette:

 

 

VRT-woordvoerder Stijn Ombelets legt uit dat de bonden vooraf toelichting hadden gegeven over de geplande acties. “Maar dit was niet volgens afspraak. We betreuren dat.” Hoe het verder moet met de uitzendingen dinsdag, valt nog af te wachten. “We gaan in de komende uren samenzitten met de bonden. We zien dan wel waar we uitkomen”, zegt Ombelets.

Vandenhoeck verwacht niet meteen nieuwe spontane acties, maar de directie zit volgens hem wel met een tekort aan technici voor de uitzendingen van dinsdagavond. “Het is normaal dat de mensen staken, hun toekomst staat op het spel.”