Foto van asielzoekers met 'Isis-vlag' blijkt oud en heeft niks te maken met vluchtelingen

Print
Foto van asielzoekers met 'Isis-vlag' blijkt oud en heeft niks te maken met vluchtelingen

Foto: Archief

Een foto van vluchtelingen die met een Isis-vlag in de hand de Duitse politie aanvallen, blijkt oud en heeft niks te maken met de vluchtelingencrisis. Bovendien is het hoogstwaarschijnlijk ook geen Isis-vlag. De foto werd druk verspreid via sociale media om duidelijk te maken dat Isis massaal terroristen het land insmokkelt tijdens de vluchtelingencrisis.

De foto werd druk gedeeld door extreemsrechtse media en werd omschreven als 'een pas gelekte foto die bevestigd dat Isis geheime strijders Europa insmokkelt."

De foto is echter gemaakt tijdens anti-islamprotesten in het Duitse Bonn in mei 2012. Het conflict op de foto ontstond bij een protest van een extreemrechtste organsatie in Duitsland. De moslims op de foto maken delen uit van tegenstanders van dat protest.

Op een video van die mannifestatie is diezelfde vlag te zien. Die video staat online sinds 2012. In die tijd werd een dergelijke vlag nog niet gezien als een Isis-symbool. De kans is groot dat de moslims op de foto dus ook geen deel uitmaken van Isis. Isis heeft de vlag en de symbolen misbruikt voor zijn praktijken, net zoals het nog veel andere elementen uit de moslimwereld heeft misbruikt.