Food

GETEST. Wat kun je verwachten van Jong Keukengeweld?

Print
GETEST. Wat kun je verwachten van Jong Keukengeweld?

Sam D'Huyvetter (tweede van links) is een van de 58 jonge chefs waar je bij kunt gaan eten. Foto: Michaël Dehaspe

De Jong Keukengeweld-campagne is weer afgetrapt, 58 Vlaamse topchefs jonger dan 35 jaar serveren twee keer vier weken lang in voordelige formule een driegangenmenu. Voor 45 euro of 55 euro kun je in oktober en maart culinair gaan eten, maar wat kun je dan concreet in je bord verwachten? Wij maakten alvast kennis met twee van die jonge wolven en mochten ook zelf de handen uit de mouwen steken.

Vorig jaar gingen meer dan 9.000 jongeren in op het aanbod om voor 45 euro te genieten van een driegangenmenu bij een van de geselecteerde restaurants of 55 euro bij sterrenrestaurants (Michelin) of rapporthouders van minstens 15/20 bij GaultMillau. Maar dit jaar mikt Visit Flanders nog hoger. De actie kent niet alleen een vervolg, ze wordt uitgebreid van zes naar tweemaal vier weken, verspreid over oktober en maart.

In Gent wachten chefs Sam D’Huyvetter van Brasserie Boulevard (Sint-Martens-Latem) en Reinout Reniere van Zeno (Brugge) aan het fornuis. Het is niet de bedoeling dat ik op de presentatie enkel kom smullen, want bij elke zitplaats ligt ook een kookschort te wachten. De chefs zijn twee van de vaandeldragers van Jong Keukengeweld. Ze zijn ook beiden betrokken bij de actie Flanders Kitchen Rebels waarbij de Vlaamse keuken en producten worden gepromoot over de hele wereld. In het kader daarvan gingen Reinout en Sam al koken in China, een hele ervaring zo blijkt. 'Ze zijn daar gek van onze keuken', klinkt het bij Reinout. En laat dat net het resultaat zijn dat minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) beoogt. ‘De hele wereld moet weten dat je hier in Vlaanderen kan genieten aan elke tafel en aan elke toog. Nergens is de kloof zo klein tussen de culinaire top en wat erachter zit. En dat zelfbewustzijn is in Vlaanderen veel te weinig aanwezig.'

Aan de slag
Maar aan de slag dus. Het voorgerecht van de hand van Reinout draait rond tomaat, iets wat hij zelf een fantastisch product vindt om mee te werken. Zo fantastisch dat hij vaak met een boer samenwerkt die tientallen tomatensoorten kweekt, van de chocoladetomaat tot de ananastomaat. Hij toont even zelf hoe het moet en dan gaan we zelf aan de slag. Even overvalt de paniek mij, ik mag dan wel een hobbykok zijn, van presentatie heb ik weinig kaas gegeven en iedereen staat ook van vertwijfeling in elkaars bord te turen. Met gevaar voor eigen leven mogen we achteraf onze eigen gerechtjes opeten. Overduidelijk lekker, maar met de ogen eten is er in mijn geval wel niet bij. De creatie van Reinout ziet er daarentegen om te smullen uit. 

Dan over naar de hoofdmoot van Sam D’Huyvetter. In tegenstelling tot bij Reinout heeft hij al meer ingrediënten voorbereid zodat we eigenlijk vooral kunnen toekijken hoe zijn creatie tot stand komt. De zeebaars is door te baden in olijfolie, azijn, citroen en look al vanzelf gaar geworden. Nog eventjes de pan in, wat ajuin en courgetteblokjes erbij en blussen met wijn en Chardonnayazijn. Afwerken met een tomatencompote, avocado en mosterdsla. Als het al niet de bereidingswijze is dan leer ik ook nieuwe ingrediënten kennen zoals mosterdsla, leuk meegenomen.  

Gelukkig blijft mijn inbreng al bij al beperkt. Het is duidelijk dat het voor de gewone hobbykok lang oefenen is eer je dit allemaal onder de knie hebt. Van productenkennis, tot kooktechniek, tot schikking op het bord. Reden te meer om misschien toch eens te overwegen om bij een van de 58 jonge chefs langs te gaan om de volledige culinaire ervaring te mogen meemaken. Voor de zevende editie werden twaalf nieuwe chefs geselecteerd: Nicky Cuppens (Divin by Sepi), Kevin Bonanno (Le Cinquième), Sebastien Wygaerts (Ogst), Tom Van Lyssebettens (Cochon De Luxe), Bram Heylens (‘t kreukeltje), Bram Verbeken (Zarza), Glenn Verhasselt (Sir Kwinten), Vilhjalmur Sigurdarson (Souvenir), Floris Pancoucke (Floris), Bert Denoulet (Tafel 10), Bart de Pooter (Wy) en Bart De Bondt (van het gelijknamige restaurant).

En er zijn nog enkele nieuwigheden: reserveren wordt eenvoudiger, via smartphone of Facebook. StuBru-presentatrice Linde Merckpoel zal bovendien twintig luisteraars in een Brussels pop-uprestaurant verwennen.

Niet te missen