CD&V’er: “Komst van Marine Le Pen is slecht voor imago van Vlaams parlement”

Print
CD&V’er: “Komst van Marine Le Pen is slecht voor imago van Vlaams parlement”

Marine Le Pen Foto: AFP

Vlaams parlementslid Joris Poschet (CD&V) is “erg ongelukkig” met het feit dat Marine Le Pen, de voorzitster van het Franse Front national, dinsdagavond een toespraak houdt in het Vlaams Parlement. “Ik vind het jammer dat een symbool van de xenofobie en de anti-EU-gedachte is uitgenodigd in het Vlaams Parlement. Ik vrees dat dit niet goed is voor het imago van het Vlaams Parlement op internationaal vlak en tegenover de Franstaligen”, zegt Poschet aan Belga.

Marine Le Pen zakt vandaag/dinsdag af naar Brussel op uitnodiging van Vlaams Belang. Die partij organiseert in de Lokettenzaal van het Vlaams Parlement een colloquium over soevereiniteit (‘Grenzen stellen’). De FN-voorzitster zal er een toespraak houden. Een front van linkse en antifascistische organisaties (Blockbuster, studentenverenigingen, vakbonden...) houdt een protestmanifestatie in de buurt.

Naast dat protest, borrelt er ook binnen de muren van het parlement wat ongenoegen op. Zo tweette CD&V-parlementslid Joris Poschet: “Straks spreekt #MarineLePen in de Lokettenzaal van het #VlaamsParlement. Ben erg ongelukkig dat dit hier doorgaat.”

In een aanvullende reactie aan Belga legt Poschet uit dat hij niet wil raken aan de vrijheid van meningsuiting, maar dat hij de komst van Le Pen naar het Vlaamse halfrond wel betreurt.

Imago

“Dat Marine Le Pen en het Vlaams Parlement in één zin genoemd worden, is niet goed voor het imago van ons parlement. Je mag het effect daarvan op internationaal vlak en tegenover de Franstaligen niet onderschatten. Kijk maar naar de Franstalige media en de reacties op die artikels”, zegt de Brusselaar. “Om een moment dat de reputatie van Vlaanderen in het buitenland al niet optimaal is, zal straks op de Franse zender TF1 te horen zijn dat Le Pen een speech heeft gehouden in het Vlaams Parlement. Dat is niet goed voor het beeld van ons parlement”, aldus Poschet.