Eerste Italiaanse museum over fascisme komt in de geboorteplaats van Mussolini

Print
Eerste Italiaanse museum over fascisme komt in de geboorteplaats van Mussolini

Benito Mussolini Foto: BELGAIMAGE

Het eerste museum dat in Italië gewijd zal worden aan de fascistische regeerperiode, komt in de geboorteplaats van de voormalige dictator Benito Mussolini. Dat melden de lokale autoriteiten.

Het museum zou geopend worden in het voormalige hoofdkwartier van de Italiaanse fascistische partij, ‘Palazzo del Fascio’ in Predappio, zei burgemeester Giorgio Frassineti aan de krant Il Foglio.

Met dit museum wil de burgemeester, die tot de centrumlinkse partij van premier Matteo Renzi behoort, zijn landgenoten confronteren met het Italiaans verleden. ‘Ons land gedraagt zich soms als een kind dat na een nare ervaring beslist om de herinnering eraan uit te wissen en te doen alsof het nooit is gebeurd. Door je zo te gedragen, verberg je het probleem maar je overwint het niet. En hetzelfde gebeurt... met diegene die het verleden willen verbergen’, zegt Frassineti.

De burgemeester verwees ook naar de Holocaust Memorial in Duitsland. ‘Om het verleden te begrijpen, moet je het in de ogen kijken, ook al is dat pijnlijk’, aldus Frassineti, die eraan toevoegde dat hij goedkeuring kreeg van Renzi toen de twee elkaar vorig jaar ontmoette.

Benito Mussolini werd geboren in Predappio op 29 juli 1883. In 1922 greep ‘Il Duce’ -zoals hij later genoemd werd- de macht in Italië, het land dat hij uiteindelijk aan de zijde van nazi-Duitsland mee de Tweede Wereldoorlog introk. In 1943 werd hij van de macht verdreven en in 1945 omgebracht door partizanen.

Hij werd begraven in Predappio, waardoor zijn begraafplaats nog steeds neo-fascisten aantrekt.