Seks & Relaties

Zes op tien vrouwen krijgt te maken met seksisme op het werk

Print
Zes op tien vrouwen krijgt te maken met seksisme op het werk

Van ‘zin om wat overuren te maken in de kelder’ tot ‘ik hoop dat je niet van plan bent om zwanger te worden dit jaar’ - seksisme op het werk schuilt soms in kleine opmerkingen. Zes op de tien vrouwen kreeg er al mee te maken op het werk, zo blijkt uit een enquête van het tijdschrift Flair.

Eén op twee seksistische feiten gebeurt onder collega’s, in één op vier gevallen is de baas de schuldige. En wat op het eerste zich t een onschuldige opmerking lijkt, maakt vrouwen in 40 procent van de gevallen boos, 19 procent voelt zich vernederd en 30 procent is beschaamd. In één op de vijf gevallen blijft het niet bij vervelende opmerkingen, maar zeggen vrouwen dat ze al betast werden op het werk.

Hoewel vrouwen vaak niet gediend zijn van dit gedrag, heeft negen op de tien vrouwen dit seksisme nooit gemeld. Wanneer dit wel gebeurde, werd de persoon die zich seksistisch had gedragen slechts in 45 procent van de gevallen op de vingers getikt.

Vaak durven vrouwen niet reageren uit angst om flauw of humorloos gevonden te worden, zegt genderexperte Katrien Van der Heyden in Flair. Nochtans is de regel eenvoudig: ‘Zolang jij het als grappig ervaart, is het ook grappig. Let wel, meelachen is niet synoniem met als grappig ervaren. Vaak heeft het slachtoffer van een seksistische opmerking het idee dat zij moet meelachen, net als de rest van de collega’s’. Als je niets zegt, geef je de maker van de grap het idee dat zijn gedrag ok is en zal hij zijn gedrag niet aanpassen. ‘Hij moet zelf de reflex leren te maken: zijn mijn opmerkingen en mijn gedrag gepast in deze werkcontext’.

Niet te missen