Bakelants is topfavoriet voor Grand Prix de Wallonie

Print
Bakelants is topfavoriet voor Grand Prix de Wallonie

Foto: BELGA

Woensdag staat de 56ste editie van de GP Wallonië (1.1.) op het programma. De Waalse eendagskoers beleeft een moeilijk jaar door het WK in Richmond en vele Belgische en internationale toppers zijn daardoor niet van de partij.

Wielrennen op Sportwereld.be

Het parcours (198,2 km) van deze editie blijft, buiten hier en daar wat wegenwerken, quasi onveranderd. De start is, voor het eerst, in Beaufays, aankomst ligt al sinds 2004 op de Citadel van Namen waar traditioneel de wedstrijd wordt beslist.

Philippe Gilbert, tweevoudig winnaar, is er dit jaar niet bij, net zomin als zijn ploegmaat Greg Avermaet, winnaar van vorig jaar. Beiden vertoeven op Amerikaanse bodem na het Canadese tweeluik Québec-Montréal en bereiden zich er verder voor op het WK in Richmond. Ze zijn niet de enigen, heel wat toppers blijven over de plas en keren voor het WK niet meer terug op Europese bodem.

Topfavoriet is Jan Bakelants. Hij werd niet geselecteerd door bondscoach Carlo Bomans, keert terug uit Canada met een vierde plaats in de GP Montréal op zak en lijkt goed geplaatst te zijn om zijn overwinning van 2013 over te doen. Dan zal hij wel moeten afrekenen met twee andere favorieten - Thibaut Pinot en Gianni Meersman - die een gooi zullen willen doen naar de zege.

19 ploegen komen woensdagmiddag op 12u aan de start morgenmiddag, waaronder zeven WorldTour-, vier continentale en zeven procontinentale ploegen. Ook neemt een Belgische beloftenploeg deel.

De zeven belangrijkste hellingen:

la Côte de Saint-Hubert (km 31)

la Côte de Saint-Remacle (km 40)

la Côte de Werbomont (km 58)

la Côte d’Ermeton (km 159)

la Côte de Lustin (km 177)

le Tienne aux Pierres (km 186)

la Côte de la Citadelle de Namur (km 192)

. Deelnemende ploegen:

World Tour : AG2R, BMC, Etixx-Quick Step, FdJ, Lotto-Soudal, Tinkoff-Saxo, Trek Factory.

Pro-continentaal: Topsport Vlaanderen-Baloise, Wanty-Groupe Gobert, Bretagne Séché Environnement, Cofidis.

Continentaal : Color Code-Aquality Protect, Veranclassic-Ekoï, Verandas Willems, Team 3M, T.Palm-Pôle Continental Wallon, Wallonie-Bruxelles, Roubaix-Lille Métropole, Nationale beloftenploeg

. Palmares voorbije tien jaar:

2014: Greg Van Avermaet (Bel)

2013: Jan Bakelants (Bel)

2012: Julien Simon (Fra)

2011: Philippe Gilbert (Bel)

2010: Paul Martens (Ned)

2009: Nick Nuyens (Bel)

2008: Steffano Garzelli (Ita)

2007: Bert De Waele (Bel)

2006: Philippe Gilbert (Bel)

2005: Nick Nuyens (Bel)