Duitsland: ‘Intrekken Europese subsidies voor dwarsliggers’

Print
Duitsland: ‘Intrekken Europese subsidies voor dwarsliggers’

Foto: AP

Om de landen die het spreidingsplan voor vluchtelingen blijven weigeren over de streep te trekken, kan er gedreigd worden met het intrekken van hun Europese subsidies. Dat heeft de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière dinsdag gezegd, daags nadat Europees topoverleg geen doorbraak heeft opgeleverd.

Enkele Oost-Europese lidstaten blijven de door de Europese Commissie voorgestelde verplichte spreiding van 120.000 vluchtelingen die via Griekenland, Italië en Hongarije de EU binnenkomen in de weg staan. ‘We moeten nu over drukkingsmiddelen praten’, zegt de Maizière tijdens een interview met de Duitse omroep ZDF.

De landen die verplichte quota blijven afschieten, ‘zijn landen die veel geld uit de (Europese) structuurfondsen ontvangen’, het zou dan ook ‘correct zijn dat ze minder middelen krijgen’, aldus de Maizière. De Duitser zet zich daarmee naar eigen zeggen op de lijn van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

Op het overleg van maandag bleek dat het spreidingsplan weliswaar geen unanieme, maar wel een zeer brede steun onder de lidstaten geniet. Als de landen die blijven dwarsliggen niet bijdraaien, dreigen de andere lidstaten het plan met een stemming door te drukken.