WADA zet lijst met 114 dopingzondaars online

Print
WADA zet lijst met 114 dopingzondaars online

Geert Leinders Foto: BELGA

Het Wereldantidopingagentschap WADA heeft een lijst gepubliceerd met namen van trainers, dokters en begeleiders die geschorst zijn omwille van hun betrokkenheid bij dopingpraktijken. Op de lijst met 114 namen staan maar liefst 61 Italianen en ook één Belg, Geert Leinders.

Door de lijst vrij te geven hoopt het WADA de atleten te kunnen helpen. Op die manier kunnen atleten beter inzien wie ze kunnen vertrouwen en wie niet. Het WADA is er zich immers meer en meer van bewust dat atleten zich nooit alleen doperen en dat ze daarbij vaak aangemoedigd worden door iemand uit hun omgeving. ‘Werk niet samen met iemand die een inbreuk op de antidopingregels gepleegd heeft’, aldus WADA-voorzitter Craig Reedie.

Bekende namen

Meest bekende namen op de lijst zijn die van de Italiaanse dopingdokter Michele Ferrari, Trevor Graham (de ex-coach van Marion Jones) en Jon Drummond (ex-coach van Tyson Gay).

Geert Leinders, de gewezen ploegdokter bij het inmiddels opgedoekte Nederlandse wielerteam Rabobank, is de enige landgenoot op de lijst. Hij kreeg begin dit jaar een levenslange schorsing opgelegd vanwege zijn betrokkenheid bij dopingactiviteiten. De zaak tegen Leinders startte in 2012 toen zijn naam opdook in het uitgebreide onderzoek dat USADA voerde naar doping binnen het wielrennen. Verschillende ex-renners van Rabobank, onder wie Levi Leipheimer, Danny Nelissen en Michael Rasmussen, getuigden hoe Leinders als teamdokter een cruciale rol speelde bij hun dopinggebruik.

Namen van betrokkenen wiens zaak momenteel nog behandeld wordt, staan niet op de lijst. Om de drie maanden wordt de lijst geactualiseerd.

Bekijk hier de volledige lijst