Foto's Harsch doen mijnverleden herleven

Print
Foto's Harsch doen mijnverleden herleven

Foto: jef habex

Centrum

Genk - Tijdens de Open Monumentendag te Zwartberg stroomden honderden bezoekers naar de St-Albertusschool en de St-Albertuskerk. Er werd een heel feestelijk programma uitgewerkt waarbij ook gemikt werd op de inwoners van Zwartberg die hun herinneringen in de school konden ophalen. De talloze verhalen die loskwamen, tonen aan dat het verleden van de mijn in Zwartberg nog vele harten beroert.

Omdat de Genkse fotograaf Johnny Harsch bekend geraakte door zijn foto’s tijdens de dramatische dagen van de sluitingsrellen in 1966, was er ook een stand aanwezig met oude foto’s van Zwartberg gemaakt door deze gerenommeerde fotograaf.
De Dienst Cultuur had een selectie gemaakt van Zwartbergfoto’s die Harsch destijds maakte en getoond tijdens deze Open Monumentendag. “De stad Genk die de collectie van J. Harsch heeft gekocht, is bezig met de inventarisatie en beschrijving van de ontelbare foto’s die deze fotograaf gemaakt heeft. De interactie met de talloze bezoekers, was een schot in de roos. Ervaringen, herinneringen en namen kwamen weer naar boven bij de bezoekers”, aldus schepen Anniek Nagels die ook verwijst naar de mijndag, die op zaterdag 26 september doorgaat in het Mijndepot van Waterschei en waar ex-mijnwerkers en hun familie hun verhaal kwijtkunnen.

De digitalisering van het hele fotoarchief van Harsch wordt geleidelijk aangepakt. Op dit ogenblik wordt de aandacht toegespitst op het mijnverleden. “Een volgend thema dat eerstdaags zal gedigitaliseerd worden, zijn de foto’s over de industrie in Genk-Zuid. De archiefruimte waar onder meer de collectie van Harsch is ondergebracht, wordt de volgende maanden trouwens aangepakt om er een heus depot uit te bouwen. Ook de verschillende kunstwerken van het stedelijk kunstpatrimonium zullen er op een deskundige manier kunnen worden opgeslagen”, aldus nog schepen Nagels.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio