Frederic Debuyst neemt ontslag als voorzitter gemeenteraad

Print
Frederic Debuyst neemt ontslag als voorzitter gemeenteraad

Frederic Debuyst. Foto: vrs

Borgloon -

Frederic Debuyst (SP.A) neemt met onmiddellijke ingang ontslag als voorzitter van de gemeenteraad in Borgloon. Daarnaast legt hij ook zijn taak als bestuurder neer in het Autonoom Gemeentebedrijf.

‘Mijn professioneel leven als advocaat dwingt mij keuzes te maken. Om die reden kan ik mij niet langer voldoende inzetten voor de politiek’, zegt Debuyst.

Frederic Debuyst kwam bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen voor het eerst op bij SP.A Borgloon. Hij was toen al voorzitter van SP.A. In de coalitie met CD&V en N-VA mocht hij de eerste vijf jaar van de legislatuur de gemeenteraad voorzitten. Het laatste jaar zou hij partijgenoot Jo Dardenne vervangen als schepen van Ruimtelijke Ordening en Milieu. Maar de zaken liepen anders. In mei 2013 gaf Debuyst zijn ontslag als partijvoorzitter na interne onenigheid over de koers van de partij. Hij werd ook buiten de werking van de partij gezet. Daarna werd hij een dissident binnen de SP.A-fractie en stemde hij meerdere keren tegen zijn eigen partij. De meerderheid in Borgloon werd een aantal keren gebroken en de coalitie ging aan het wankelen. Uiteindelijk werd eind 2014 de stekker uit het bestuur getrokken. Sinds augustus 2015 is er een nieuwe meerderheid in Borg­loon en zijn er nieuw afspraken gemaakt over schepenambten. Hierdoor kwam Debuyst niet meer in aanmerking voor een schepenambt in het laatste jaar van de legislatuur, maar kon hij enkel nog raadsvoorzitter zijn.

Plaats voor jong talent

Zelf wil Debuyst naar eigen zeggen plaats maken voor jong talent binnen de socialistische partij. ‘Ik heb geen politieke ambitie meer en een schepenambt zat er voor mij sowieso al niet meer in. En ondanks alle problemen heb ik wel vertrouwen in de nieuwe coalitie’, klinkt het.

Burgemeester Danny Deneuker (SP.A) reageert verrast op deze plotse wending. ‘Ik kan niet ontkennen dat er in het verleden ernstige spanningen geweest zijn. Nochtans was ik ervan overtuigd dat Frederic Debuyst als jonge advocaat zeker kon bijdragen tot de werking van de partij. Dat hij als jong lid ook voorzitter werd en de belofte kreeg om één jaar schepen te worden, bevestigde mijn geloof in hem. Helaas liep het anders.’ Het is nog niet duidelijk wie Debuyst zal opvolgen als voorzitter van de gemeenteraad.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio