Drie procent van jongeren is chronisch eenzaam

Print
Drie procent van jongeren is chronisch eenzaam

Evelien (24) liet zich vorig jaar opnemen. Foto: GP

Drie procent van de jongeren voelt zich chronisch eenzaam, zo blijkt uit nieuw onderzoek van de KU Leuven. "Elke jongere voelt zich wel eens eenzaam, maar bij drie procent van hen is die eenzaamheid van die aard dat het hun mentale en fysieke gezondheid kan schaden”, zegt Luc Goossens, ontwikkelingspsycholoog aan de KU Leuven.

Goossens spreekt van een onderschat probleem. “Het komt nochtans ongeveer even vaak voor als autisme (3 procent) of ADHD (5 procent) bij jongeren.”

"Het is niet per se zo dat die jongeren geen sociale contacten hebben, maar die contacten geven hen geen voldoening. Ze voelen zich niet verbonden met hun omgeving en voelen zich vaak misbegrepen. Meer sociale contacten is voor deze jongeren niet voldoende. Ze moeten vooral een positiever zelfbeeld krijgen waardoor ze voldoening halen uit sociale contacten.”

“Ik heb me twintig jaar lang verschrikkelijk eenzaam gevoeld”, getuigt Evelien (24). “Thuis, op school en later op het werk voelde ik me vaak misbegrepen. Ik vond geen aansluiting bij de mensen uit mijn omgeving.” U leest haar volledig verhaal vandaag in Het Belang van Limburg.


Wie met vragen zit over eenzaamheid en er graag anoniem over wil praten, kan terecht bij Awel op het nummer 102 of via www.awel.be (voor kinderen en jongeren) of bij Tele-onthaal op het nummer 106 of www.tele-onthaal.be.