Museumkerk Oud-Rekem weer in volle glorie

Print

Foto: armand lenders

Rekem

Lanaken - Vorig weekend werd de Museumkerk van Rekem opengesteld voor het grote publiek naar aanleiding van Open Monumentendag.

De museumkerk van het Oud grafelijk stadje is na lange tijd in ere hersteld. Oud-Rekem was vanaf 1623 in het ancien regime een graafschap. Het hing rechtstreeks af van het Roomse rijk, eigenlijk een vorstendom met een eigen munt, leger en tolkantoor. Uikhoven, Boorsem, Kotem, Boven-en Daelwezet maakten er ook deel van uit.
Graaf D'Aspremont-Linden wilde bij zijn kasteel een dorp met stadsallure.Vandaar de hoge gebouwen.Tot rond 1800 Napoleon in onze contreien verscheen, de adel verdreef en het stadje de glorie van weleer verloor.
Het dorp verkommerde vele jonge mensen trokken in de jaren 50 en 60 weg, ze voelden zich er niet meer thuis. Misschien is dit de redding geweest en viel het niet ten prooi aan investeerders.
In de jaren 90 kwam een reviva. Vvele jonge mensen zagen die nog sterke gebouwen en begonnen te renoveren. In 2008 werd Oud-Reken verkozen tot mooiste dorp van Vlaandern en kwamen er subsidies allerhande. De Oude kerk profiteerde hiervan en is nu is zeer goede staat, vele generaties na ons kunnen hiervan genieten. De museumvrienden,
en de betreude Louis Brans zien een droom in vervulling gaan. De klok uit 1655 is hersteld en geeft de toon van weleer.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio