Neanderthalersite trekt veel bezoekers op Open Monumentendag

Print

Foto: arnold roberts

Veldwezelt

Lanaken - De sedert dit jaar opgeleverde Neanderthalersite in Veldwezelt in de omgeving van het voormalig Hezerwater kon tijdens Open Monumentendag rekenen op meer dan 400 bezoekers.

Het weer was wel een beetje anders dan voorspeld, wel bewolkt maar de regen bleef gelukkig uit en dat speelde een gevoelige rol voor de de organisatie Open Monumentendag in Veldwezelt, waar de Neanderthalersite in de kijker stond die zodoende bezocht werd door een groot aantal geïnteresseerden.
Meer dan vierhonderd mensen vonden de weg, via Steenfabriek van Wienerberger, waar een tentoonstelling ingericht was met betrekking tot leemwinning, archeologie en natuur, naar de site die ingeklemd ligt langs het golfterrein en het Albertkanaal.

Ter plekke waren twee mannen aanwezig die de bezoekers een inzicht gaven van het leven van de nomaden. De een gekleed in Neanderthaleroutfit met dierenvellentent, de ander met een voorschoot van dierenvel die toonde hoe de destijds hier aanwezige nomaden hun silex stenen verwerkten tot schraper, kling , vuistbijl, bijl of speerpunt. Rondom de man die de stenen bewerkte, lag het vol met afslagen en net zo’n afslagen waren destijds, Zo’n 133.000 jaar geleden achtergelaten, door de hier doortrekkende nomaden die we Neanderthalers zijn gaan noemen sinds 1856, naar Joachim Neander, die in een grot aan de Düssel in Duitsland een aantal botten en een deel van 'n schedel vond .
Met groepen rond de 20 personen, jong en oud, zakten de gidsen af naar het laagste niveau in de site, in enkele minuten ging het van 2015 naar 131.000 jaar voor onze jaartelling, tot op de grond die toen belopen werd door een groepje mensachtigen uit de prehistorie, in de nabijheid van het Hezerwater en niet ver van de Maas.
Een aantal achtergelaten artefacten werden ontdekt door enkele Nederlandse archeologen, die voortdurend terug te vinden zijn in leemgroeves en ook rond 1998 in Veldwezelt de aanzet gaven tot een groot onderzoek. Tijdens hun inspectietochten vonden zij artefacten die de moeite waard waren om daarvoor professionele archeologen en geologen in België te contacteren

Vanaf die vaststelling organiseerde het Laboratorium voor Prehistorie (Pierre M. Vermeersch) van de Katholieke Universiteit Leuven onder leiding van Patrick M.M.A. Bringmans van 1998 tot 2003 zes archeologische opgravingskampen in de leemgroeve Vandersanden met het nu gekende resultaat. Daarbij moet gezegd dat de mannen en vrouwen geholpen werden door de graafmachines van de fa. Vandersanden, die dán een stuk lieten liggen om te onderzoeken en een andere keer net wel op de aangeduide plaatsen gingen graven. Er werden geen botten gevonden van de Neanderthaler maar wel resten van zijn stenen werktuigen en dierlijke resten.
Uiteindelijk zorgden de opgravingen in dit deel tussen Albertkanaal en de Nederlandse grens voor de vondst van de oudste artefacten in site in Vlaanderen en kwam men bij vergelijking van de aardlagen tot de vaststelling dat de mensachtige hier aanwezig was rond 133.000 jaar geleden.

Onlangs werd de site geconsolideerd en gedeeltelijk overkapt, om het profiel op de wand te beschermen tegen weersinvloeden, met afdaken in cortenstaal. En na het aanleggen van een betonnen voetpad en opstaande wanden, waarop de tijdlijn afgebeeld staat is de site in gereedheid gebracht voor bezoekers en die kwamen met grote groepen afgezakt. Zij werden aan de steenfabriek Wienerberger opgewacht om daar hun auto te parkeren onder toezicht van C.V de Wottelzekskes van Veldwezelt die hen na het bezoek aan de site terug verwachtte voor spijs en drank.
De site is steeds te bezoeken met groepen die door een gids ter plaatse rondgeleid worden, op afspraak met de dienst Erfgoed Lanaken.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio