Amper nog vluchtelingen aan grens, nu Hongarije hen dreigt in cel te gooien

Print

Na de sluiting van de laatste vrije doorgang bij Röszke aan de Hongaars-Servische grens zijn daar maandagavond amper nog vluchtelingen aangekomen. Hulpverleners begonnen hun tenten af te breken, terwijl de politie ook het aantal agenten verminderde, zo stelden journalisten van het Duitse persagentschap DPA ter plaatse vast. Aan de Servische kant zijn nog verschillende tientallen vluchtelingen te zien. De situatie is er rustig.

Dat de grensomheining daar niet dicht was, kwam door een spoorweg uit Servië naar Hongarije. Tienduizenden vluchtelingen maakten de voorbije weken gebruik van de veertig meter brede doorgang, maar maandag werd die zo goed als volledig versperd met een wagon voorzien van prikkeldraad. Daarmee is de zogenoemde Balkan-route nu gesloten.

Vanaf dinsdag wordt de illegale grensovergang in Hongarije als een strafbare daad beschouwd, waarop tot drie jaar cel staat. Zou een vluchteling de grensversperring beschadigen, wordt de maximale straf vijf jaar cel. In plaats van een gevangenisstraf is ook een onmiddellijke uitzetting mogelijk.