Michel wil WTC III-gebouw de klok rond open houden en tentenkamp opdoeken

Print
Michel wil WTC III-gebouw de klok rond open houden en tentenkamp opdoeken

Foto: BELGA

Premier Charles Michel vraagt om het WTC III-gebouw in Brussel voortaan 24 u/24 u open te stellen voor de opvang van de asielzoekers die wachten op de registratie van hun dossier door de Dienst Vreemdelingenzaken. Dat laat Michel maandagmiddag weten.

Om deze permanente opvang mogelijk te maken, moet het comfort in dit gebouw aangepast worden voor de 300 personen die er terecht kunnen.

Het Rode Kruis, dat instaat voor het operationele beheer van het gebouw, kan ervoor zorgen dat het gebouw vanaf dinsdagnamiddag effectief permanent open blijft. Tegen dinsdag moet onder meer het sanitair verbeterd worden.

De diensten van de premier en van de staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) werken, in overleg met de Stad Brussel en de partners (Rode Kruis, Fedasil, ...) verder om het aantal pre-opvangplaatsen te verhogen en in overeenstemming met de vraag te brengen. “Het blijft de bedoeling om het Maximiliaanpark geleidelijk aan op een georganiseerde wijze te ontruimen”, luidt het bij de premier.

De regering hoopt op termijn het tentenkamp in het park op te doeken, maar dan zal er nog heel wat extra opvang gevonden moeten worden. In de tenten in het Maximiliaanpark verblijven momenteel meer dan 800 mensen, die allemaal een dak boven het hoofd moeten krijgen. Er slapen ook daklozen en Romazigeuners in het tentenkamp en ook voor hen moet er een oplossing gevonden worden.