Open toren te Neerpelt op Monumentendag

Print
Neerpelt - Wat een aantal jaren een droom leek, wordt werkelijkheid te Neerpelt. Een nieuwe beiaard wordt in oktober 2015 in de eeuwenoude toren van de St.-Niklaaskerk geplaatst.

Neerpelt heeft twee oude historische monumenten. Het oudste gebouw van Neerpelt is de Willibrorduskapel van het Herent, waarvan de eerste oprichting teruggaat naar de tijd dat de monnik Willibrordus (658-739) onze streken kerstende. De toren van de St.-Niklaaskerk gaat terug tot de vijftiende eeuw en werd behouden bij de afbraak van de oude kerk en de opbouw van een nieuwe kerk in 1900. In de toren hangen 4 luidklokken waarvan de oudste, hoewel in 1967 met de oude inscripties hergoten, dateert van 1508. Volgende maand, oktober 2015, wordt in de toren een beiaard met 49 klokken geinstalleerd.

Dit waren redenen genoeg om ter gelegenheid van de landelijk georganiseerde Open-Monumenten-Dag op zondag 13 september, de deuren van de toren open te stellen voor het publiek.

Er kwamen ruim 300 mensen opdagen. In de kerk werd met een foto- en filmreportage het gieten van onze grootste beiaardklok te Asten (Nl) bij klokkengieter Eijsbouts voorgesteld. Een 200-tal mensen ondernamen tevens de beklimming tot bij het beiaardplatform (120 treden) en kregen informatie over klokken en beiaard. Ze passeerden daarbij de kamer met de 4 luidklokken en de plaats vóór de galmgaten waar de beiaardstoel met de beiaardklokken volgende maand zullen opgehangen worden. Men kon ook een blik werpen op de zolder van het kerkschip met de bovenkant van de gewelven die volgens het zeggen van een der bezoekers leek op een golvende zee. Een blik naar boven tot de spits van de toren was tevens overweldigend.
Ook kon de orgel bezocht worden terwijl de organist mooie melodieën speelde en uitleg gaf.

Op 15 november om 15 uur wordt de nieuwe beiaard plechtig ingehuldigd. Het wordt een historische datum voor Neerpelt en een hoedje af voor allen die deze droom verwerkelijkten en voor allen die het project moreel en financieel steunen.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio