Amerikaanse justitie: ‘Er kunnen nog vervolgingen komen in FIFA-schandaal’

Print
Amerikaanse justitie: ‘Er kunnen nog vervolgingen komen in FIFA-schandaal’

Foto: AP

‘Bijkomende individuen en entiteiten kunnen nog aangeklaagd worden’ in het kader van de onderzoeken naar corruptie binnen de Wereldvoetbalbond (FIFA). Dat verklaarde de Amerikaanse minister van Justitie Loretta Lynch maandag op een persconferentie in het Zwitserse Zürich.

Tot nu toe worden 14 personen, onder wie negen voormalige voetbalofficials en vijf leidinggevenden uit de wereld van de sportmarketing, van corruptie verdacht. In het Amerikaanse onderzoek werd al ‘substantieel bewijs’ verzameld. Lynch kon op de persconferentie geen bijkomende uitleg geven over de duur van de onderzoeken. Samen met de Zwitserse procureur-generaal Michael Lauber maakte ze echter duidelijk dat die erg veel tijd in beslag zouden kunnen nemen. ‘De omvang van ons onderzoek is niet beperkt, we gaan waar het bewijs ons naartoe leidt’, aldus Lynch.

Het Zwitserse onderzoek naar de toewijzing van de WK’s van 2018 en 2022 aan respectievelijk Rusland en Qatar ‘is nog niet halverwege’, liet Lauber in Zürich optekenen. Er werden wel al enkele appartementen in de Zwitserse Alpen in beslag genomen.

De FIFA ligt onder vuur wegens verschillende corruptieschandalen. Aan de vooravond van de FIFA-voorzittersverkiezingen in mei werden zeven FIFA-officials opgepakt op vraag van het Amerikaanse gerecht. De 79-jarige Joseph Blatter maakte begin juni kort na zijn herverkiezing bekend dat hij zal aftreden als voorzitter van de Wereldvoetbalbond. Hij verklaarde toen ‘niet de steun van de hele voetbalwereld’ te hebben. Lynch wou niet bevestigen of Blatter door het Amerikaanse onderzoek in het vizier genomen wordt.