Deze Labourleden zetelen in schaduwregering van Jeremy Corbyn

Print

Zowel aanhangers van zijn linkse koers als tegenstanders uit het ‘centrum’ bezetten de posten in het schaduwkabinet dat de kersverse Labour-voorzitter Jeremy Corbyn maandag, twee dagen na zijn verkiezing, heeft samengesteld.

Corbyns grootste bondgenoot bij Labour, John McDonnell, werd de sleutelpost van schaduwminister van Financiën toebedeeld. Ook McDonnell is voorstander van het nationaliseren van banken.

Binnenlandse Zaken gaat naar Andy Burnham, één van de drie kandidaten die bij de strijd om het voorzitterschap de duimen moest leggen voor de 66-jarige partijveteraan. Buitenlandse Zaken blijft onder de hoede van Hilary Benn, die reeds regeringservaring opdeed in de kabinetten van Tony Blair en Gordon Brown.

Geen vrouw in topfunctie

De keuze voor de drie top-posten kwam Corbyn meteen op enige kritiek te staan, want: geen van de drie is een vrouw. Tel daar voorzitter Jeremy Corbyn en ondervoorzitter Tom Watson bij en je hebt vijf mannelijke topfiguren in de partij. In het linkse kamp zal dan weer gemord kunnen worden over Corbyns keuze voor Justitie: Lord Falconer, een maatje van Tony Blair.

In een interview met de BBC stelde Benn degenen die Corbyn nu al als ‘radicaal’ of ‘extreem’ kraken een beetje gerust: Corbyn zal bij het referendum in 2017 niet voor een Britse uitstap uit de EU ijveren, de Labour-voorzitter wil wel ijveren voor een ‘beter Europa’.