Bisschop Hasselt: ‘Limburgse parochies moeten vluchtelingen opvangen in eigen of gehuurde panden’

Print
Bisschop Hasselt: ‘Limburgse parochies moeten vluchtelingen opvangen in eigen of gehuurde panden’

Bisschop Patrick Hoogmartens Foto: Karel Hemerijckx

In een open brief roept de Hasseltse bisschop Patrick Hoogmartens alle Limburgse parochies en congregaties op om onderdak te zoeken voor de tienduizenden vluchtelingen die naar ons land zijn gekomen of dat de komende weken zullen doen. Daarmee sluit hij zich aan bij de oproep van paus Franciscus, die eerder al een gelijkaardige boodschap lanceerde.

“De beelden in de media ontroeren ons. Ze tonen ook de complexiteit van oorlogssituaties en van de politiek”, klinkt het . “Organisaties zetten zich klaar om opvang te organiseren. Wereldleiders nemen standpunten in. Wij zelf in ons bisdom steunen de oproep van Caritas International om huisvesting te zoeken en de oproep van ORBIT om concrete hulp ter plekke te organiseren. Overal staan groepjes en comités op om vluchtelingen die nu vanuit Brussel ook naar onze contreien komen, goed op te vangen.”

Ten eerste vraagt bisschop Hoogmartens aan alle Limburgse christenen om zich aan te sluiten bij een van de verschillende organisaties die de vluchtelingen helpen. Ten tweede wil hij dat de verantwoordelijken van de parochiefederaties, kerkraden en religieuze congregaties mensen op de vlucht opvangen in hun leegstaande panden. Lukt dat niet, dan roep hij de oversten op om via Caritas of het OCMW een huis of een appartement te huren dat ter beschikking wordt gesteld van vluchtelingen.

“De edelmoedigheid van mensen wordt volop aangesproken”, aldus de Hasseltse bisschop.

U kan de volledige brief lezen in dit pdf-document.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio