Belgisch fregat Leopold 1 straks in strijd tegen mensensmokkelaars

Print
Belgisch fregat Leopold 1 straks in strijd tegen mensensmokkelaars

Foto: REUTERS

Vanaf begin oktober neemt het Belgisch polyvalent fregat Leopold 1 gedurende zes weken deel aan de Europese operatie op de Middellandse Zee tegen mensensmokkelaars. Zo is maandag vernomen bij het ministerie van Defensie. De ministerraad heeft een voorstel van minister van Defensie Steven Vandeput ingestemd.

De Leopold 1, één van de paradepaardjes van de Belgische marine, heeft een bemanning van 175 militairen. De missie zal tussen begin oktober en eind december plaatsvinden. Ze start in de Middellandse Zee gedurende zes weken en zou dan een vervolg krijgen in de Perzische Golf als escorteschip van het Franse vliegdekschip Charles De Gaulle.

De Europese Unie zette maandag het licht op groen voor het inzetten van militaire middelen vanaf begin okotber tegen de mensensmokkelaars die vanuit Libië opereren. Het gaat om de tweede fase van de EU-plannen om nieuwe drama’s met bootvluchtelingen te voorkomen.

Op dit moment zijn al vier schepen en een duizendtal manschappen actief binnen EU Navfor Med, de Europese missie op de Middellandse Zee. Voorlopig is hun bevoegdheid beperkt tot het in de gaten houden - vanuit de internationale wateren - van de criminele organisaties die dagelijks migranten in gammele bootjes de Middellandse Zee op sturen.

Dat takenpakket wordt nu fors uitgebreid. Vanaf oktober zouden Europese oorlogsschepen de mogelijkheid krijgen om vaartuigen van mensensmokkelaars te enteren, te doorzoeken, in beslag te nemen en om te keren. Ze zullen ook mensen kunnen arresteren, weliswaar steeds op voorwaarde dat ze niet in Libische wateren komen.