Museumkerk Rekem op tijd uit steigers voor Open Monumentendag

Print

Foto: arnold roberts

Rekem

Lanaken - De Museumkerk was op tijd uit haar steigers en weer open voor publiek op Open Monumentendag. Wegens huiszwam die het hout aangetast had en de vernieuwing van dakbedekking en goten, startte een jaar geleden de renovatie.

De gevoelige meerkosten voor de renovatie en de stabilisatie van het pittoreske Museumkerkje in ‘het oude stedeke Reckheim’ waren geen gesprek van de dag, tijdens de rondleidingen in de voormalig parochiekerk van Oud Rekem. Die raakte vanaf 1956 in onbruik en kreeg in 1970 een functie als museumkerk. De sinds kort van haar steigers ontdane, museumker kreeg heel wat nieuwsgierige Rekemenaren over de vloer, naast de vele bezoekersuit alle windstreken.

De trappen naar het hoogste verdiep in de toren werden door heel wat belangstellenden bestegen, om uitzonderlijk het resultaat van vakmanschap met eigen ogen te aanschouwen. Overigens is, volgens een van de gidsen, de renovatie uitgevoerd onder leiding van een ex mijnwerker die, na de sluiting van de mijnen, zich bijschoolde en als zelfstandige aannemer verder in zijn levensonderhoud voorziet.In de toren hing een geur die doet denken aan bestrijdingsmiddelen, naar alle waarschijnlijkheid toe te schrijven aan het vernietigen van de huiszwam en insecten die het houtwerk van plafond en dakconstructie hadden aangetast.

Op de vloer in de kerk lagen trouwens een aantal aangetaste resten van de hardhouten balken als stille getuigen, die de vernietigende kracht van zwam en insecten aantoonden.
In het bestijgen van de trappen richting de zoldering kwamen de bezoekers langs het ijzeren, mechanische uurwerk, dat ooit verhuisde van het kasteel naar de kerk en eveneens langs de dubbele blaasbalg die in goede tijden door de orgeltrapper 'betrapt' werd om het orgel van winddruk te voorzien, bijzonder is dat ooit dit orgel werd aangepast voor een blinde organist.
Op het hoogste verdiep keken de mensen zich de ogen uit bij het zien van de houten balkenconstructie die het dak al eeuwenlang draagt. Door kleine venstertjes heb je er een prachtig zicht op het oude stedeke en het kasteel. Niet alleen de hoogste verdieping maar ook het gelijkvloerse kreeg veel aandacht van de deelnemers aan Open Monumentendag, sommige van hen meenden zelfs in een kerk binnen te treden die nog niet aan de eredienst ontrokken is, anderen staken een kaarsje op bij een van de heiligenbeelden die nog rijkelijk aanwezig zijn naast de Altaar, Preek- en biechtstoel.Nadat honderden bezoekers over de dorpel waren gepasseerd, sloten Mathieu Maessen en de gidsen tevreden de kerkdeur en konden zij tevreden terugblikkend huiswaarts. Open Monumentendag 2015 is voor de initiatiefnemers in Rekem, meer dan geslaagd.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio