Meesteroplichter krijgt 30 maanden extra voor oplichten toeristen op snelwegparkings

Print
Genk -

De in Genk geboren meesteroplichter François I. is door de correctionele rechtbank van Tongeren maandag veroordeeld tot een gevangenisstraf van dertig maanden en een boete van 3.000 euro omdat hij liefst 61 toeristen oplichtte op snelwegparkings in Frankrijk, Italië, Spanje, Hongarije, Tsjechië, Polen en Finland.

Sinds 2007 trok de man regelmatig van de ene snelwegparking naar de andere in bijna heel Europa. Tegen Nederlandse en Belgische toeristen deed hij steeds het verhaal dat Roma-zigeuners in zijn vrachtwagen of camper hadden ingebroken en er met al zijn geld van door waren. Aan de toeristen vroeg hij geld om te kunnen tanken of de tol te betalen zodat hij naar Genk kon rijden. Om zijn verhaal kracht bij te zetten ondertekende hij steeds een schuldbekentenis en liet hij zijn identiteitskaart kopiëren. Doorheen de jaren slaagde I. er op die manier in om minstens 19.000 euro buit te maken.

I. was niet aan zijn proefstuk toe met de oplichting want de 48-jarige Genkenaar werd al in binnen en buitenland reeds meerdere malen veroordeeld voor fraude. Zo werd hij in juni al veroordeeld door de correctionele rechtbank van Leuven tot een gevangenisstraf van twee jaar en een boete van 600 euro. Daar komt nu dus dertig maanden en 3.000 euro erbij.

Aan de twaalf slachtoffers die zich vorige week burgerlijke partij stelden moet I. 4.705 euro betalen.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio