Staking bij FN Herstal tijdelijk voorbij

Print
Staking bij FN Herstal tijdelijk voorbij

Foto: BELGA

Het personeel van wapenfabrikant FN Herstal in Luik is maandagvoormiddag opnieuw aan de slag gegaan nadat ze sinds woensdagavond het werk voor 48 uur hadden neergelegd. Toch staan er al nieuwe acties op til, al zal maandagavond pas duidelijk zijn hoe die eruit zullen zien.

Dat meldt het gemeenschappelijk vakbondsfront.

Het personeel stemde maandagmorgen tijdens een algemene vergadering unaniem voor het verderzetten van de acties. Er bestaan nog twee mogelijkheden: een nieuwe 48-uren stakingsaanzegging voor 17 en 18 september, of een staking tot de finish die op 15 september om 6 uur ‘s ochtends van start zal gaan. Een nieuwe assemblee van het personeel in de namiddag en ‘s avonds zullen zich hierover buigen. In afwachting hiervan besloot het personeel om opnieuw aan het werk te gaan.

De werknemers vrezen voor een uitbesteding van de productie richting de VS. Volgens de bonden is het orderboekje immers goed gevuld, maar volgt de productie in Herstal niet. De directie van het bedrijf heeft intussen de delokalisatieplannen ontkend. De onderneming wees daarbij ook op de gedane investeringen en aanwervingen bij FN Herstal.

Daarnaast wijzen de vakbonden op problemen bij de kwaliteitscontrole en het ontbreken van een bedrijfsplan op middellange en lange termijn.