Spoorbonden overwegen treinstaking in oktober

Print
Spoorbonden overwegen treinstaking in oktober

Foto: Photo News

De spoorbonden voeren de druk op treinbazen Jo Cornu en Luc Lallemand op. Ze overwegen een werkonderbreking of 24-uren-staking in oktober. Eind september vindt bij het goederenverkeer al een eerste staking plaats, maar die zal geen hinder veroorzaken voor het treinverkeer.

De vakbonden van de NMBS hebben vandaag samengezeten om het plan-Galant te evalueren. In het plan van spoorminister Jacqueline Galant (MR) krijgt het spoor minder middelen, maar moet het een betere dienstverlening afleveren.

Volgens de socialistische en christelijke vakbond heeft het plan desastreuze gevolgen. ‘Meer presteren met minder is een illusie. Het zal niets worden met minder’, zegt Luc Piens van het ACV. Jean Pierre Goossens (ABVV) stelt dat er op drie jaar tijd 9.960 mensen bij het spoor zullen vertrekken. ‘Er is geen enkele garantie op tewerkstelling. En dat terwijl er nog heel veel achterstallige compensatiedagen zijn.’

Bij de socialistische bond is de actiebereidheid groot, maar ze willen eerst de christelijke vakbond de tijd geven om de achterban te consulteren. De komende weken organiseert het ACV vergaderingen met het personeel, en worden pamfletten uitgedeeld aan de reizigers. Pas daarna wordt over acties beslist.

‘Het hoeft geen treinstaking te zijn’, stelt Goossens. ‘Maar een 24-uren-staking of een werkonderbreking behoort zeker tot de mogelijkheden.’ Als die staking er komt, zal die niet voor de grote vakbondsbetoging van 7 oktober plaatsvinden.

Goederenverkeer

De bonden beslisten vanmorgen ook om actie te voeren bij het goederenverkeer. Op 24 september is er een 24-uren-staking, om garanties af te dwingen voor de machinisten en rangeerders die van de NMBS overstappen naar het goederenbedrijf B-Logistics. Deze actie zal geen hinder veroorzaken voor het treinverkeer.