Proces Aquino: vraag om uitstel opnieuw afgewezen

Print
Maasmechelen - De correctionele rechtbank van Hasselt heeft de zitting in de zaak Aquino geschorst tot dinsdagmorgen 9 uur. De voorzitter wil dat de verschillende advocaten pleiten in de volgorde zoals de namen in de dagvaarding voorkomen. Door het overlijden van Silvio Aquino is zijn broer Raf de eerste in het rijtje.Eerder ging de correctionele rechtbank van Hasselt opnieuw niet in op de vraag van de verdediging van de Aquino’s om de zaak uit te stellen. De topadvocaten hadden hiervoor de stafhouder voor hun kar gespannen, maar de rechter hield het been stijf.

Eerst vroeg pleiter Walter Van Steenbrugge om begrip van de rechtbank voor een redelijke afhandeling van deze zaak na het late tussenvonnis van vrijdag en de neerlegging van meer dan 900 stukken bij het dossier door het federale parket van vorige week maandag. In die neergelegde stukken stootte de advocaat op een mail van 23 maart 2013 tussen de Spaanse undercoveragent Zacharia en politie-inspecteur G. waarin te lezen staat dat er 'nog van alles juridisch moet geregeld worden in verschillende landen'. Deze mail dateert van voor de eerste machtiging om een infiltratie op te zetten. Zacharia zou samen met B.S een drugsroute naar Spanje opzetten. Deze infiltratie zou later stranden.

Het hele infiltratiedossier werd door het tweede BOM-arrest van de Antwerpse Kamer van Inbeschuldigingstelling eerder dit jaar uit het strafdossier verwijderd. De K.I oordeelde dat er geen burgerinfiltratie had plaatsgevonden. Maar nu duikt opnieuw de naam van Zacharia op in de bewuste mail die afkomstig is uit de nieuwe stukken die door het parket werden neergelegd. Blijkbaar behoort die mail niet tot het dossier dat het onderwerp was van het BOM-arrest en moet er, volgens Van Steenbrugge, nog een ander dossier zijn.

'Ofwel heb je een Spaans dossier voor de inschakeling van Zacharia met machtiging vanuit België en is alles in orde. Ofwel bestaat dat niet en dat is een probleem, want Zacharia is een undercoveragent die samenwerkt met B.S en die de Aquino's naar het buitenland moest lokken. Dat is een groot probleem en daar kan het BOM-arrest niet aan, omdat de infiltratie pas beoordeeld kan worden vanaf 10 mei 2013.'