Oostenrijk schakelt leger in tegen vluchtelingen

Print

Faymann Foto: REUTERS

Oostenrijk zet het leger in om de politie bij te staan in het beheer van de vluchtelingenstroom vanuit Hongarije. Dat heeft de Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann maandag aangekondigd.

De komende uren worden 2.200 manschappen ontplooid. Zij zullen de politie bijstaan om grenscontroles uit te voeren “daar waar het nodig is”, aldus Faymann op een persconferentie.

Oostenrijk sluit grenzen niet

Faymann onderstreepte dat Oostenrijk zijn grenzen niet sluit. Ook Duitsland laat nog altijd asielzoekers binnen, ondanks de aankondiging van Berlijn zondag dat er opnieuw grenscontroles komen aan de grens met Oostenrijk, klonk het. “We hebben geen weet van ook maar één geval waarin Duitsland iemand heeft teruggestuurd”, zei Faymann.

Grenscontroles Slovakije en Tsjechië

Slovakije de controles aan de grenzen met Oostenrijk en Hongarije verscherpen. Dat heeft de Tsjechische minister van Binnenlandse Zaken Milan Chovanec laten optekenen na een onderhoud met zijn Slovaakse ambtgenoot Robert Kalinak. Er is voorlopig geen officiële bevestiging bij het Slovaakse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Tsjechië liet zondagavond al weten de controles aan de grens met Oostenrijk te verscherpen.

Volgens Chovanec zijn Tsjechië en Slovakije het eens dat “quota (voor de opvang van asielzoekers) geen zin hebben, met name in de context van de recente maatregelen die Duitsland aan zijn grens heeft genomen”.