Radicale imam gaat in beroep tegen uitwijzing

Print

Shayh Alami, de imam van Dison, in de buurt van Verviers, heeft in augustus bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen beroep aangetekend tegen zijn uitwijzing. Die werd in juli opgelegd door staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Dat heeft de advocaat van de imam, meester Julien Hardy, bekendgemaakt. Het beroep zou volgens de advocaat tegen het einde van dit jaar of begin 2016 moeten behandeld worden. Intussen wordt de uitwijzing opgeschort door het ingestelde beroep.

Normaal had de imam op 27 augustus ten laatste het Belgisch grondgebied moeten verlaten.

Shayh Alami, die de Nederlands-Marrokaanse nationaliteit heeft en sinds tien jaar in België woont, wordt ervan beschuldigd salafistische propaganda te maken en op te roepen tot geweld en de 'heilige oorlog'.

'Bij de raad voor Vreemdelingenbetwistingen zullen we het hebben over de procedure die in dit geval niet gevolgd is en over de rechten van de verdediging, aangezien mijn cliënt niet gehoord is vooraleer de staatssecretaris een beslissing nam over zijn lot', aldus advocaat Hardy.

Binnen de vier tot zes maanden moet er een zitting volgen waarop het beroep van de imam wordt behandeld. Een definitieve beslissing is te verwachten tegen eind dit jaar of begin volgend jaar.

(belga)