VIDEO. Onderzoek naar jongen (17) die met één hand aan kraan hangt

Print
Kasra N. (17) heeft vorige donderdag in Berchem een bouwkraan van meer dan dertig meter hoog beklommen. Hij was niet vastgemaakt en deed voor de lol enkele push-ups aan de top.

De jonge Wilrijkenaar is een liefhebber van Urban Climbing. Dat is een trend waarbij stoere mannen op allerlei hoge gebouwen of kranen klimmen, vaak zonder zich vast te maken aan een touw. De laatste jaren posten veel Amerikanen, Russen en Oekraïeners filmpjes van hun gevaarlijke beklimmingen op YouTube, iets wat Kasra zelf ook deed.

'Ik heb de beklimming gedaan omdat ik dat leuk vind', zegt Kasra. 'Het was een impulsieve beslissing. De kraan was makkelijk te bereiken. Ik moest niet eens over een hek klimmen. Bovendien is er bij mijn weten nog geen enkele Belg die een beklimming van een bouwkraan heeft gefilmd. Pas op, ik wil met mijn filmpje niemand aanzetten om mij na te doen. Maar ik wil wel bewijzen dat deze beklimming mogelijk is.'

Politie onderzoekt de zaak

De Antwerpse politie heeft het filmpje van Kasra al gezien en onderzoekt of de beklimming strafbaar is. Volgens advocaten kan hij worden vervolgd voor huisvredebreuk.

Zijn de bouwkranen dan niet beveiligd? 'Dat gebeurt meer en meer, zeker nadat asielzoekers enkele jaren geleden kranen hebben bezet', zegt een technicus uit de kraanindustrie.