Francken wil grenzen sluiten ‘indien nodig’

Print
Francken wil grenzen sluiten ‘indien nodig’

Foto: TP

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vindt dat België moet overwegen om zijn grenzen tijdelijk te sluiten, indien de plotse instroom van vluchtelingen net als in Duitsland te groot zou worden. Maar “op dit moment” is daar geen sprake van, zei Francken maandag in De Ochtend op Radio 1.

Duitsland voerde zondagavond opnieuw grenscontroles in met Oostenrijk. Op twee weken tijd kwamen er in München alleen al 63.000 vluchtelingen aan en dat is niet houdbaar, klonk het.

“Ik heb daar begrip voor. Ik denk dat er te veel druk is en dat is onveilig”, reageerde Francken. In één adem waarschuwt hij ook dat de vluchtelingen aan de Duitse grens nu misschien elders zullen aankloppen. En dus moet ook België grenscontroles overwegen, vindt de N-VA’er. Maar wel pas “als we in een soortgelijke situatie zouden komen, wat op dit moment niet is”.

Dat zoveel vluchtelingen de voorbije weken en dagen naar Duitsland trokken, heeft volgens Francken alles te maken met de aankondiging van bondskanselier Angela Merkel dat dit jaar 800.000 vluchtelingen kunnen worden opgevangen. “Dat is eigenlijk zeggen: ‘kom maar af’. Maar operationeel en logistiek is dat totaal onmogelijk”, oordeelt hij.

Grenscontroles moeten in elk geval tijdelijk zijn, vindt Francken. “Ik geloof wel in Schengen. De vrije economische ruimte en vrij verkeer zijn een goede zaak”, besloot de staatssecretaris. “We zijn een logistiek land, dat is heel belangrijk voor ons.”