slangen op maandag

Radio 2

Print
Radio 2

Soms lijkt het alsof Limburgers enkel media voor en door Limburgers hebben. Dat was ooit anders. Heel Vlaanderen hing, tijdens de glorieperiode van Radio 2 aan de lippen van de Limburgse presentators.

Topvedette was Jos Ghysen, die op zaterdagochtend heel Vlaanderen aan het radiotoestel kluisterde. Radio 2 was toen nog een verzameling van lokale omroepen die om beurten een stuk van het zendschema voor hun rekening namen. Omroep Brabant legde er de basis voor Studio Brussel en Lutgard Simoens beroerde vanuit Antwerpen de gevoelige harten. Radio 2 Omroep Limburg schreef in die periode meermaals geschiedenis. Onder andere toen in hun studio een lange slungelige Waal zijn eerste nummertje opnam. Die slungel was Jacques Brel.

Ook als we alle nostalgie opzijzetten, kunnen we niet om de onzinnigheid van het voorstel om de Limburgse studio te sluiten heen. Wat mij betreft mogen ze dan de hele VRT sluiten. Want wat is de zin van een openbare omroep als die zijn kerntaken bij het huisvuil zet? In plaats daarvan krijgen we datingshows en lacherig spektakel dat in niets verschilt van wat de commerciële zenders ons ook brengen, niet zelden beter.

Voor onze provincie is het de zoveelste blijk van minachting. Nadat een treinrit naar Antwerpen werd opgerekt naar een prehistorische 1 uur en 42 minuten en we met 13 procent van de Vlaamse bevolking een goede 2,5 procent van de cultuurmiddelen krijgen, willen ze nu onze Radio 2 afpakken. De VRT zou de opdracht om te besparen beter bekijken als een opdracht om te hervormen. Vanuit haar kerntaken zou ze beter méér regionaliseren dan minder. Eén op dertien klanten van de openbare omroep woont hier. En het zal u niet verbazen dat ook op dat vlak Limburgers behoren tot de trouwere kijkers en luisteraars.

Noël Slangen, politicus