Egypte doodt per ongeluk Mexicaanse toeristen

Print
Egypte doodt per ongeluk Mexicaanse toeristen

Archiefbeeld Foto: REUTERS

Egypte heeft maandag in een persbericht toegegeven dat het Mexicaanse toeristen heeft gedood, die verkeerdelijk voor jihadisten werden gehouden. Bij het incident kwamen twaalf mensen om. Al zeker twee doden hebben de Mexicaanse nationaliteit, zo maakte het Mexicaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bekend. De ambassadeur heeft vijf Mexicanen in het ziekenhuis bezocht, hun toestand is stabiel. Mexico eist een onderzoek.

Bij de aanval op een groep voertuigen in de woestijn, in het westen van Egypte, kwamen minstens twaalf mensen om en vielen tien gewonden. Onder de slachtoffers bevinden zich Egyptenaren en Mexicanen. De Egyptische veiligheidsdiensten dachten dat het ging om jihadisten, die de voertuigen gebruikten om terroristen te smokkelen. 

Na onderzoek bleek dat het ging om een groep toeristen en hun Egyptische begeleiders die een uitstapje maakten met vier sportvoertuigen. Volgens de officiële verklaring van de Egyptische minister van Binnenlandse Zaken Magdy Abdel Ghaffar reed de groep in een afgesloten gebied dat strikt verboden is voor toeristen. 

'We gaan de precieze omstandigheden onderzoeken', zegt Ghaffar. 'Ook proberen we te achterhalen waarom de groep toeristen zich precies op die plaats bevond. Het is ten strengste verboden om de regio te betreden.'

De Mexicaanse president Enrique Pena Nieto veroordeelde het incident. Hij heeft aan de autoriteiten in Caïro een ‘volledig onderzoek’ gevraagd. Buitenlandse Zakeno stuurde een speciale gezant naar Egypte en beval de verhuizing van diplomatiek personeel uit de buurlanden naar Egypte.