Djokovic emotioneel na winst tegen Federer in finale US Open: 'Ongelooflijk'

Print
Djokovic emotioneel na winst tegen Federer in finale US Open: 'Ongelooflijk'

Foto: Photo News

Tennisser Novak Djokovic heeft zondag (lokale tijd) de mannenfinale van de US Open in New York gewonnen. De Serviër was te sterk voor de Zwitser Roger Federer: 6-4, 5-7, 6-4, 6-4. Het is na 2011 de tweede keer dat Djokovic de US Open wint.

De 28-jarige Serviër verzekerde zich voor de tweede keer in zijn carrière van de eindzege op de US Open door in de finale in vier sets de maat te nemen van Roger Federer (ATP 2). Na een hoogstaande finale die 3u20 duurde trok ‘Nole’ het laken met 6-4, 5-7, 6-4 en 6-4 naar zich toe. Djokovic won na de Australian Open en Wimbledon zo al zijn derde grandslamtoernooi van het seizoen. De wedstrijd werd met drie uur uitgesteld vanwege regen in New York.

Djokovic staat nummer een op de tennisranglijst. Zijn tegenstander Federer staat op plek 2. De Zwitser won de US Open vijf keer op rij, van 2004 tot en met 2008.

Djokovic: 'Dit jaar koester ik het meest'

'Dit is een ongelooflijk seizoen, samen met 2011 misschien wel mijn beste ooit. Dit jaar koester ik echter nog meer omdat ik immers een getrouwd man en een vader ben', klonk het na afloop. 'Ik maak nu deel uit van een clubje van spelers met minstens tien grandslamoverwinningen en daar ben ik bijzonder trots op. Grote trofeeën motiveren me, daarvoor speel je tennis.'

Djokovic was dit jaar ijzersterk en won naast drie grandslamtoernooien ook de finales van Indian Wells, Monte-Carlo, Rome en Miami. Onder meer op Roland Garros schopte hij het tot in de finale. 'Dat ik drie van de vier Grand Slams zou winnen heb ik nooit durven dromen. Ik ben mentaal en fysiek sterker.'

Federer: 'Verliezen is nooit leuk'

Verliezend finalist Federer, die flink gesteund werd door het publiek, blijft op zeventien grandslamzeges steken. Zijn laatste eindwinst op een van de grote vier toernooien dateert al van Wimbledon 2012.

'Ik ben tevreden over mijn niveau en heb echt genoten van de voorbije twee weken. Ik denk dat het echt wel een mooie finale was. Ik had de sleutels in handen, maar kon de belangrijke punten niet winnen om de match in mijn voordeel te doen kantelen. Het was een mooi gevecht maar achteraf overheerst de ontgoocheling wel. Verliezen is nooit leuk, dus het is normaal dat ik teleurgesteld ben', stelde de Zwitser.

De finale, die omwille van de regenval drie uur verlaat werd, gaat overigens de geschiedenisboeken in. Het was immers de eerste mannenfinale op de US Open die geleid werd door een vrouw, de Griekse Eva Asderaki-Moore.

Mannenfinale in cijfers:

Djokovic (Ser/1) - Federer (Zwi/2) 6-4, 5-7, 6-4, 6-4
Duur: 3u20
Djokovic - Federer
Aces 3 - 11
Dubbele fouten 5 - 5
Percentage eerste opslag 62 - 64
Aan het net (punten/opgekomen) 21/32 - 39/59
Winners 35 - 56
Rechtstreekse fouten 37 - 54
Breaks/breakpunten 6/13 - 4/23
Gewonnen punten 147 - 145

Laatste tien winnaars:

2015: Novak Djokovic (Ser)
2014: Marin Cilic (Kro)
2013: Rafael Nadal (Spa)
2012: Andy Murray (GBr)
2011: Novak Djokovic (Ser)
2010: Rafael Nadal (Spa)
2009: Juan Martin del Potro (Arg)
2008: Roger Federer (Zwi)
2007: Roger Federer (Zwi)
2006: Roger Federer (Zwi)

Kort portret Novak Djokovic

Nationaliteit: Serviër
Geboortedatum: 22 mei 1987 (28 jaar)
Geboorteplaats: Belgrado (Servië)
Woonplaats: Monte-Carlo (Monaco)
Lengte: 1,88 m
Gewicht: 80 kg
Getrouwd met Jelena Ristic, papa van Stefan (geboren op 20 oktober 2014)
Profdebuut: 2003
Rechtshandig, tweehandige backhand
Huisig ATP-klassement: 1
Coaches: Marian Vajda (Slk) en Boris Becker (Dui)

Palmares:
55 titels, waarvan zeven in 2015 (Australian Open, Indian Wells, Monte-Carlo, Rome, Miami, Wimbledon, US Open)
Grand Slams: 10 titels en acht verloren finales
Australian Open: vijf titels (2008, 2011, 2012, 2013, 2015)
Wimbledon: drie titels (2011, 2014, 2015), 1 finale (2013)
US Open: twee titels (2011, 2015)
Masters: vier titels (2008, 2012, 2013, 2014)
Davis Cup: één titel (2010)
Olympische Spelen: bronzen medaille enkelspel (2008)