België neemt asielzoekers over van Duitsland

Print
België neemt asielzoekers over van Duitsland

Foto: EPA

Belgische ambtenaren zijn woensdag en donderdag naar een vluchtelingenkamp in het Duitse Bielefeld getrokken, om er asielzoekers te vragen naar België te komen.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen zijn al meer dan vijftig asielzoekers ingegaan op het vrijwillige aanbod om naar België te gaan. Er zouden nog andere volgen. Voorwaarde is dat de vluchtelingen bereid zijn om hun asielaanvraag in België in te dienen en niet in Duitsland.

Zowat 39 vluchtelingen zijn vervolgens vrijdag daadwerkelijk met een bus richting België vertrokken, zo meldt een woordvoerster van de stad Bielefeld zaterdag. Volgens de regionale krant Neue Westfälischen keert de Belgische delegatie volgende week opnieuw naar Bielefeld terug.

Duitsland is erg tevreden met de Belgische ondersteuning, klinkt het.

De overname van de asielzoekers uit Duitsland kadert volgens het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken in een afspraak tussen België en Duitsland, waarin de regeringen overeengekomen waren dat België 250 asielzoekers van Duitsland zou overnemen.