Twee Belgische vredesactivisten gearresteerd bij actie tegen wapenbeurs

Print

In Londen zijn een tiental vredesactivisten gearresteerd tijdens een actie tegen ‘s werelds grootste wapenbeurs, onder hen ook twee Belgen. Dat meldt Katelijne Noens van Vredesactie.

Een honderdtal vredesactivisten blokkeerden zaterdag de toegangswegen tot de Defence and Security Exhibition International (DSEI) beurs. De bedoeling was om er op die manier voor te zorgen dat de opbouw van de beurs vertraging oploopt. Onder de deelnemers bevonden zich ook vier Belgen. De blokkades werden na vier uur door de politie verwijderd en daarbij werden een tiental mensen gearresteerd, onder wie dus ook twee Belgen. Alvorens tot de arrestatie te kunnen overgaan, moest de politie eerst enkele activisten losmaken die zich aan elkaar hadden vastgeketend, aldus Noens.

De tweejaarlijkse wapenbeurs vindt plaats van 15 tot 18 september en lokt spelers uit de wereldwijde wapenindustrie. Er wordt een breed gamma aan wapenproducten verkocht, gaande van geweren en tanks tot gevechtsvliegtuigen en oorlogsschepen. Volgens Vredesactie trekt de beurs zo’n 30.000 bezoekers onder wie ook vertegenwoordigers van regimes die de mensenrechten niet respecteren, landen die in staat van oorlog zijn en ontwikkelingslanden. Zo zouden in 2013 onder andere Libië, Afghanistan, Saoedi-Arabië en Bahrein op de gastenlijst hebben gestaan.

De acties lopen al de hele week en gaan normaal gezien ook nog door tijdens de beurs volgende week. De Belgen waren echter sowieso van plan om in de loop van zondagavond weer terug naar België te keren.