Angela Merkel vraagt inspanningen van Griekenland en Turkije

Print
Angela Merkel vraagt inspanningen van Griekenland en Turkije

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft Griekenland zaterdag opgeroepen om de buitengrenzen van de Europese Unie beter te beschermen. Ze wil ook een dialoog met Turkije, dat door veel vluchtelingen -vooral uit Syrië- gebruikt wordt als transitland naar de EU.

“Griekenland moet ook zijn verantwoordelijkheid nemen in de bescherming van de buitengrenzen van de Europese Unie. Iets wat nu niet verzekerd is”, zo liet Merkel weten op een partijcongres van haar CDU in Berlijn.

Een meerderheid van de vluchtelingen reist eerst door Turkije, alvorens een gevaarlijke boottocht te ondernemen naar de Griekse eilanden en zo de EU binnen te geraken.

De Griekse autoriteiten hebben zelfs niet meer de tijd om over te gaan tot de registratie van de vluchtelingen, die hun tocht daarna verderzetten naar Servië en Hongarije om uiteindelijk in Duitsland asiel aan te vragen.

Duitsland, dat dit jaar een recordaantal van 800.000 asielzoekers verwacht, wil ook dringend een dialoog opstarten met Turkije over de bescherming van de grenzen van de EU.