Drama voor Dumoulin: Aru grijpt de macht op voorlaatste dag in Vuelta

Print

De 20e en voorlaatste etappe in de Vuelta loste alle verwachtingen in. De dagzege in Cercedilla was voor Ruben Plaza na een indrukwekkende solo maar vooral de strijd om de rode leiderstrui zorgde voor spektakel van de bovenste plank. Astana maakte oorlog en leider Tom Dumoulin sneuvelde. Fabio Aru start morgen in de slotrit als leider en heeft zonder ongelukken ook de eindzege op zak. Dumoulin valt zelfs naast het podium.

Wielrennen op Sportwereld.be

Op de voorlaatste dag in deze Vuelta kreeg het peloton nog maar eens een loodzware bergetappe voorgeschoteld. Ten noorden van Madrid stonden er liefst vier cols van eerste categorie op het programma. Een uitgelezen decor om Dumoulin een laatste keer te bestoken dus en dat leverde een nerveus begin op.

De eenzame fietser

Elf renners kregen dan toch een vrijgeleide van het peloton maar voor Rubén Plaza (LAM) ging het voorin niet snel genoeg en de Spanjaard knalde weg op de tweede col van de dag en begon aan een lange (zware) solo. Achter hem reed een groep van een dertigtal renners met ondermeer Lotto-Belgen Jasper De Buyst en Jelle Vanendert, zij volgden halfweg op een tweetal minuten. Het peloton gaf geen trap teveel in de achtervolging en de tenoren volgden op 13 minuten van Plaza.

Giant-Alpecin van leider Tom Dumoulin kreeg in de achtervolging de hulp van MTN-Qhubeka, dat Louis Meintjes in de top-10 wilde houden. Beide ploegen controleerden het gebeuren in het peloton maar op de derde col van de dag barstte de strijd los.

Astana maakt oorlog, Dumoulin sneuvelt

Landa rolde de rode loper uit voor Fabio Aru. Dumoulin kon de eerste aanval nog wel parreren maar toen Aru zelf in de aanval trok op 42 kilometer van de streep, moest de Nederlander passen. Een groepje met Aru en ook Rodriguez reed vlak voor de top weg van de rode trui, die in de afdaling schuwde hij de risico’s niet en maakte hij jacht op zijn belagers. Samen met Nieve van Sky leek hij aanvankelijk de schade te kunnen beperken maar moest nog voor de laatste col dan toch plooien. Aan de voet van de laatste col gaf hij al meer dan een minuut toe op Rodriguez, Majka en Aru.

Straf nummer Plaza, Aru juicht

De top van de laatste col, de Puerto de Cotos, lag op twintig kilometer van de aankomst waarna de duik ­richting Cercedilla volgde. Plaza hield vooraan knap stand en raasde door naar de mooiste zege uit zijn carrière na een erg straf nummer. De Spanjaard reed 120 kilometer alleen in de aanval.

Aru & Co diepten bergop hun voorsprong op de lijdende leider verder uit. Een herboren Nairo Quintana zette de derde plaats van Rafael Majka nog onder druk maar de Pool was attent. Aru liet die schermutselingen voor de laatste podiumplaatsen aan zich voorbij gaan. De zwanenzang van Dumoulin bleef echter duren en mentaal gebroken moest hij finaal zelfs meer dan drie minuten toegeven op de tenoren, waardoor hij naar de zesde plaats in het klassement tuimelt.

De Champs Elysées van de Vuelta

Morgen staat nog een rit van 98.8 kilometer op het programma. In principe wijzigt het klassement in de laatste etappe niet meer want wat de Champs Elysées is voor de Tour, is het lokale slotrondje in Madrid voor de Vuelta. Iets voor spurters dus. Zonder ongelukken is de Italiaan Aru zondag dan ook eindwinnaar van de Ronde van Spanje. De Spanjaard Joaquim Rodriguez volgt in de stand op de tweede plaats, op 1:17 van Aru. De Pool Rafal Majka is derde op 1:29.

Bart De Clercq finishte op een 30e plek, op 6:51 van Plaza, hij behoudt nipt zijn veertiende plaats in het klassement.

Uitslag:

1. Ruben Plaza (175,8 km in 4:37:06)
2. José Gonçalves (Caja Rural)+1’07”
3. Alessandro De Marchi (BMC Racing)+1’08”
4. Romain Sicard (Europcar)+1’29”
5. Amaël Moinard (BMC Racing)+1’30”
6. Carlos Verona (Etixx - Quick-Step) z.t.
7. Sergio Henao (Team Sky) z.t.
8. Kenny Elissonde (FDJ) z.t.
9. Matteo Montaguti (AG2R) z.t.
10. Moreno Moser (Cannondale) z.t.

Stand:

1. Fabio Aru 83u01’40”
2. Joaquim Rodriguez + 1’17”
3. Rafael Majka + 1’29”
4. Nairo Quintana + 2’02”
5. Esteban Chaves +3’30”
6. Tom Dumoulin + 3’46”