Evacuatie van tentenkamp voor vluchtelingen in Brussel wordt voorbereid

Print
Evacuatie van tentenkamp voor vluchtelingen in Brussel wordt voorbereid

Het Maximiliaanpark Foto: BELGA

De komende dagen wordt er voortgewerkt aan een optimalisatie van de opvang van asielzoekers aan het WTC III nabij het Brusselse Noordstation. Dat is zaterdag vernomen na een ontmoeting tussen premier Charles Michel en de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur. Bedoeling is om tot een ‘progressieve en georganiseerde evacuatie’ te komen van het Maximiliaanpark nabij de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ).

Betrokken zijn de stad Brussel, het kabinet van de premier, dat van staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken en de verschillende operatoren (Fedasil, Rode Kruis, etc.). Een operationele cel zal opgericht worden om de opvang in het WTC III te optimaliseren.

Het kantoorgebouw bevindt zich tegenover de Dienst Vreemdelingenzaken in de Brusselse Noordwijk, en stelt nu al 500 plaatsen voor vluchtelingen ter beschikking. Het gaat er daarbij vooral om om de sanitaire omstandigheden te verbeteren en om de toegang tot het gebouw beter te organiseren en te controleren.

‘Ik ben blij dat er in overleg met de premier een oplossing komt’, reageert Brussels burgemeester Yvan Mayeur (SP). ‘Maar we gaan geen troepen op de vluchtelingen afsturen, dit blijft een humanitair drama.’

‘Een camping, een markt en zelfs een muziekfestival’

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) pleit zaterdag in Le Soir voor een evacuatie van het tijdelijke tentenkamp. De Croo richt zich tot de Brusselse overheid en wijst er op dat, mocht hij burgemeester zijn, hij niet zou aanvaarden dat er in zijn gemeente een openbaar park wordt bezet ‘met een camping, een markt tot zelfs bijna een muziekfestival’.

‘We kunnen het eerst vriendelijk vragen, zoals de afgelopen dagen ook is geprobeerd. Daarna moeten we het met iets meer aandrang doen. Maar een clandestiene camping in de hoofdstad van Europa, voor het oog van de internationale camera’s, dat kan niet’, klinkt De Croo dan weer in een reactie aan de VRT-nieuwsdienst.

De voorzitster van de Brusselse PS, Laurette Onkelinx, zegt in een persbericht ‘erg geschokt’ te zijn door de uitlatingen van Alexander De Croo, vicepremier voor Open Vld, zaterdag in Le Soir. ‘Wat wil mijnheer De Croo? Dat we het waterkanon inzetten tegen de vluchtelingen? Is dat voor hem de vluchtelingen waardig behandelen? Is dat het beeld dat hij wil voor de stad Brussel?’, aldus Onkelinx.

De federale regering ‘moet de opvang van asielzoekers anders organiseren in afwachting van hun registratie’, luidt de conclusie van de PS-politica. ‘Er is voor hen een plaats nodig die 24/24 toegankelijk is, uitgerust met aangepaste sanitaire voorzieningen, en een organisatie die hen toelaat om vanaf het centrum een directe toegang te hebben tot de registratie.’