Belgian Lions zakken na rust door het ijs op EK basketbal

Print

Geen kwartfinale op het Europees kampioenschap basketbal voor de Belgian Lions. Topland Griekenland bleek vooral na rust te sterk voor de moedige Belgen. Eindstand: 75-54.

De Lions zetten de wedstrijd goed in met een driepunter van Lojeski. De Grieken profiteerden echter van hun lengte en scoorden enkel keren via de lange Koufos. Van Rossom viel de korf aan en probeerde zijn team op sleeptouw te nemen met zijn agressiviteit. Ondertussen knalde Gillet er enkele drietjes in. De Grieken pakten echter het kwart met 16-15.

Ook het tweede kwart ging gelijk op. De Lions maakten een achterstand van acht punten goed via punten van Tabu. Aan Griekse kant toonden Spanoulis en Antetokounmpo hun talent, maar verder dan drie punten liep Griekenland bij rust niet weg: 34-31.

Lions zakken door het ijs

Bondscoach Eddy Casteels zag veel goede dingen voor rust en de Lions begonnen dus vol moed aan de tweede helft. Via toppers Koufos, Spanoulis en Antetokounmpo liepen de Grieken echter al snel zeven punten weg. Van Rossom en Gillet maakten nog wel driepunters, maar toen ook Sloukas en Bourousis begonnen te scoren was het einde verhaal voor de Lions. Aan het einde van het derde kwart bedroeg de achterstand van de Belgen vijftien punten.

In de laatste tien minuten kwamen de Lions nauwelijks aan scoren toe, terwijl Griekenland de wedstrijd controleerde. De Belgen keken op een bepaald moment tegen een achterstand van 27 punten aan en verloren uiteindelijk met 75-54. Griekenland bleek dus toch een klasse te sterk, ondanks de zege van Lions in een oefenmatch deze zomer. Gillet kroonde zich tot topscorer met veertien punten, terwijl Van Rossom er dertien scoorde. Bij de Grieken was Bourousis topscorer met veertien punten.

Net als twee jaar geleden stranden de Lions dus in de achtste finales. Griekenland botst dinsdag in de kwartfinales op de winnaar van de partij tussen Spanje en Polen De finalisten van het EK (op 20 september in Rijsel) kwalificeren zich rechtstreeks voor de Olympische Spelen 2016 in het Braziliaanse Rio. De derde tot de zevende spelen een pre-olympisch kwalificatietoernooi.