Mode

Beroemde Hermès Birkin Bag moet dan toch niet van naam veranderen

Print

Toen dierenrechtenorganisatie PETA in juni bekendmaakte dat de alligators die gebruikt worden voor de productie van de peperdure Hermès Birkintassen zwaar mishandeld worden, wilde actrice Jane Birkin haar naam niet langer gelinkt zien aan de iconische Birkin Bag. Hermès ging echter niet op zoek naar een nieuwe naam voor de tas: het modehuis pakte de wanpraktijken aan en streek zo de plooien glad met de 68-jarige Britse actrice. Die verklaarde vrijdag dat de Birkin Bag dan toch geen naamsverandering hoeft te ondergaan.

‘Jane Birkin liet ons weten dat ze genoegen neemt met de maatregelen die door Hermès werden getroffen’, liet het merk vrijdag in een persbericht weten. De actrice gaf het Franse modehuis dan ook de toestemming om haar naam – die al sinds 1984 aan een van de meest iconische tassen in de modegeschiedenis kleeft – verder te gebruiken. Hermès verklaarde destijds zélf enorm geschrokken te zijn door de videobeelden waarop alligators in een Texaanse kwekerij in erbarmelijke omstandigheden leefden en gruwelijk werden gedood. Het modehuis benadrukte enkel samen te werken met boerderijen die de internationale reglementeringen naleven en elke maand op controle te gaan bij de kwekerijen waarvan ze huiden afnemen. Hermès liet ook weten de geviseerde boerderij te onderzoeken en elke inbreuk op de regels te bestraffen.

Dat zou nu dus gebeurd zijn. Hermès omschreef de Texaanse kwekerij als een ‘geïsoleerde uitzondering’ en dreigde met een stopzetting van de samenwerking indien de levensomstandigheden van de alligators er niet in lijn zouden zijn met de bedrijfspolitiek van het merk. De kwekerij slaagde voor een nieuwe audit in juli en Hermès zegt nu nog strenger toe te kijken op de naleving van de internationale wetgeving bij al haar leveranciers.

Niet te missen