Jeremy Corbyn is nieuwe voorzitter Labourpartij

Print

Tijdens een conferentie van de Britse Labourpartij zaterdag, werden de resultaten van de stemming voor voorzitter en ondervoorzitter bekendgemaakt. Jeremy Corbyn wordt de voorzitter van Labour, Tom Watson werd verkozen tot ondervoorzitter.

Nadat Ed Milliband dit voorjaar verloor van David Cameron tijdens de Britse parlementsverkiezingen, liet hij de eer aan zichzelf en trad af als leider van de Labourpartij. Vier kandidaten, Jeremy Corbyn, Liz Kendall, Andy Burnham en Yvette Cooper, dongen vandaag mee naar de nieuwe leiderspositie. Vandaag werden de stemmen bekendgemaakt.

Nog voordat de resultaten officieel bekendgemaakt werden, kondigde The Guardian, op basis van eigen bronnen, aan dat Corbyn gewonnen had. Daarna werd het nieuws ook officieel bekendgemaakt door Jim Kennedy. Van de meer dan 540.000 mensen die mochten stemmen, hebben zo’n 422.000 mensen hun stem uitgebracht. Jeremy Corbyn haalde het met een enorme voorsprong, met 215.417 stemmen, goed voor 59,9 procent.

Andy Burnham haalde 80.462 stemmen (19 procent), Yvette Cooper 71.928 (17 procent) en zoals verwacht scoorde Liz Kendall het slechtst met 18.857 stemmen.

Eerst werden de resultaten van de verkiezing voor ondervoorzitter bekendgemaakt. Die eer gaat naar Tom Watson.