Australische gevechtsvliegtuigen voeren eerste missie uit boven Syrië

Print

De Australische luchtmacht heeft de eerste missie boven Syrië uitgevoerd, zo meldt het Australische ministerie van Defensie Defensie zaterdag. Enkele dagen geleden had premier Tony Abott aangekondigd in de coalitie te stappen die onder leiding van de VS stellingen van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) bombardeert in Syrië.

Twee F/A-18 straaljagers voerden een missie uit boven het oosten van Syrië, maar er werden geen wapens afgevuurd. Voorts waren ook een Australisch tankvliegtuig en een commandovliegtuig met radar in de lucht.

Premier Abott klopte zich zaterdag op de borst dat Australië “krachtig antwoordt” op de dreiging door IS en dat “onze vliegtuigen nu terroristische doelwitten in Syrië en ook in Irak aan het bombarderen zijn”.

Australië voert net als België al langer missies uit boven Irak. De coalitie rond de VS voor luchtmissies in Syrië wordt intussen alsmaar groter. Ook onder meer Canada, Jordanië, Bahrein, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten nemen eraan deel. Verwacht wordt dat ook Frankrijk en Groot-Brittannië dra ook bommen lossen boven Syrië.