Uran verrast favorieten in Québec

Print
Uran verrast favorieten in Québec

Foto: PHOTONEWS

Rigoberto Uran is de verrassende winnaar van de GP de Québec. De Colombiaan van Etixx-Quick Step nam alle favorieten te grazen met een snedige demarrage in de laatste kilometer en hield nipt stand aan de finish. Hij volgt op de erelijst Simon Gerrans op. Onze landgenoten Greg Van Avermaet en Dries Devenyns vielen in de slotfase aan, maar geraakten niet weg. Michael Matthews werd tweede, Alexander Kristoff derde. Philippe Gilbert was de beste Belg op de zevende plaats. Van Avermaet werd uiteindelijk tiende.

Wielrennen op Sportwereld.be

In deze eerste van twee wedstrijden op Canadese bodem kwam de vroege vlucht op naam van zes renners: Cesare Benedetti, Adam De Vos, Darren Lapthorne, Wouter Wippert, Perrig Quémeneur en Ryan Roth. Het peloton liet rustig begaan en gunde hen negen minuten voorsprong. Toen de bonus van de vluchters zakte, sprong Benedetti weg met nog 55 kilometer voor de boeg. Finaal keerde ook Roth nog terug en in de daaropvolgende ronden zouden nog enkele andere renners de sprong naar voren maken.

Op 23 kilometer van de finish telden we twaalf leiders: Warren Barguil, Romain Bardet, Julian Alaphilippe, Rein Taaramae, Lars Bak, Brent Bookwalter, Roman Kreuziger, Kuznetsov, Jurgen Roelandts, Fabio Felline, Silvan Dillier en Ryan Roth, maar het peloton was niet ver. Onder meer Philippe Gilbert hing met nog een medevluchter op slechts twaalf seconden.

Van Avermaet, Devenyns en Bakelants laten zich zien

Alles was weer te herdoen op zeventien kilometer van de streep in de binnenstad van Québec. Niet veel later, op dertien kilometer, waagde Wilco Kelderman zijn kans, samen met Jakob Fuglsang. Hun poging strandde op zo'n vijf kilometer. Daarna wist Greg Van Avermaet zich andermaal niet te bedwingen en versnelde hij. Michal Kwiatkowski sprong op zijn wiel en enkele honderden meters later was ook hun poging voorbij. Een nieuwe aanval van Dries Devenyns op 2,8 kilometer, gevolgd door Jan Bakelants, strandde door Van Avermaet die alles weer bijeen bracht.

Door al die aanvallen slonk het peloton tot zo'n twintig renners. Julian Alaphilippe achtte op 1,9 kilometer zijn moment gekomen. Het Franse goudhaantje van Etixx-Quick Step leek voorop te blijven, maar dat was buiten Robert Gesink, al eens winnaar in Québec, gerekend die het peloton terugbracht. Onder de vod van één kilometer versnelde Uran en bleef hij voorop ondanks nog een late uitval van Bauke Mollema en het sprintgeweld van Matthews en Kristoff.

Het is voor de 28-jarige Colombiaan, die volgend jaar naar Cannondale-Garmin verkast, zijn eerste zege van het seizoen na een tegenvallende Giro waar hij slechts veertiende werd.

Top-10

1  Rigoberto Urán (Etixx - Quick-Step) 5:09:46
2  Michael Matthews (Orica)
3  Alexander Kristoff (Katyusha)
4  Tom-Jelte Slagter (Cannondale)
5  Diego Ulissi (Lampre)
6  Bauke Mollema (Trek)
7  Philippe Gilbert (BMC Racing)
8  Tony Gallopin (Lotto)
9  Warren Barguil (Giant)
10  Greg Van Avermaet (BMC Racing)

Bekijk hier de volledige uitslag.