Bouwkraan stort neer op moskee in Mekka: tientallen doden

Print
Een bouwkraan is door hevige regenval ingestort op de Masjid al-Haram moskee , nabij Mekka. Dat meldt de Turkse televisiezender TRT vrijdag.

Op het ogenblik van het ongeval was de site erg druk bezocht omdat op deze tijd van het jaar alle voorbereidingen worden getroffen voor de hadj: de jaarlijkse pelgrimstocht naar Mekka. De hadj is verplicht voor alle volwassen, gezonde moslims die over voldoende geld beschikken.

De Grote Moskee - Al-Masjid al-Haram - is de eindhalte van de pelgrimstocht, waardoor een massale toestroom van pelgrims elkaar verdrukken om een plekje te kunnen bemachtigen in en rond de Grote Moskee. Elk jaar sterven een tiental gelovigen in de massahysterie.

Verbouwingen

Om een grotere hoeveelheid pelgrims te kunnen ontvangen en slachtoffers te vermijden, begon Mekka aan de verbouwing van de Grote Moskee. Sinsdien staan er verschillende bouwkranen rond het gebedshuis. Eén van de kranen die rond de moskee stond, is vrijdagnamiddag omgevallen. Verschillende persagentschappen melden dat een storm de mogelijke oorzaak van het ongeval is. 

De Arabische autoriteiten melden dat er minstens 87 mensen omgekomen zijn en meer dan 180 anderen gewond raakten. Het dodental kan echter nog oplopen de komende uren.