Marc Coucke wil Pairi Daiza kopen

Print
Marc Coucke wil Pairi Daiza kopen

Foto: REUTERS

Dierenpark Pairi Daiza verdwijnt wellicht van de beurs. Samen met stichter Eric Domb wil ondernemer Marc Coucke het bedrijf helemaal in handen nemen.

Ceo van Pairi Daiza Eric Domb wil met Pairi Daiza in de komende jaren meer investeren in niet-winstgevende projecten. ‘Gezien de aard van deze activiteiten en de hoge risico’s die deze projecten met zich meebrengen, zouden de belangen van de aandeelhouders niet meer helemaal parallel kunnen liggen met de langetermijnstrategie van de onderneming’, klinkt het in een persbericht. En dus verdwijnt Pairi Daiza zeer waarschijnlijk van de Brusselse beurs.

Dat is althans de bedoeling van het vrijwillig voorwaardelijk publiek overnamebod dat Domb samen met Alychlo NV, de investeringsmaatschappij van Marc Coucke, uitbrengen. Ceo Domb bezit al 69,04 procent van de aandelen van Pairi Daiza SA. Coucke bezit 2,42 procent. Hoeveel elke partij na de voltooiing van de deal in handen zou hebben, is voorlopig niet duidelijk.

Maar de prijs van het bod is alvast 73 euro per aandeel, ruim 20 procent bonus bovenop de notering van 59,90 euro vrijdagmiddag, toen beurswaakhond FSMA de handel in het aandeel schorste. Het bedrijf is momenteel 67 miljoen euro waard was - een verdubbeling tegenover twee jaar geleden.

Panda

Het bod zal wel nog aanvaard moeten worden door de mededingingsautoriteiten. Voorts zal minstens 90 procent van de huidige aandeelhouders akkoord moeten zijn met het bod. Maar Marc Coucke lijkt er alvast gerust in: hij veranderde zijn profielfoto op Twitter in een panda.

Het uiteindelijke doel: beide partijen willen het 100 procent Belgische karakter van Pairi Daiza behouden. ‘Voor mij gaat het hier niet om een gewone financiële investering, maar om Eric te kunnen helpen om het unieke karakter van zijn park te bewaren en het door te geven aan de generaties die na ons komen’, zegt Coucke. Net als Eric wil ik deze schat doorgeven aan mijn kinderen in de hoop dat zij hem op hun beurt doorgeven.’