US OPEN. Vinci stunt tegen Serena en zorgt voor Italiaanse finale

Print
Een ding is zeker: de US Open 2015 wordt gewonnen door een Italiaanse. Roberta Vinci plaatste zich namelijk voor de finale door titelverdedigester Serena Williams (WTA 1) uit te schakelen in de halve eindstrijd. Het nummer 43 van de wereld verraste de Amerikaanse in drie sets: 2-6, 6-4 en 6-4. Voor Vinci is het haar eerste Grand Slam-finale, waar ze Flavia Pennetta treft. Williams mist de kans op een echte Grand Slam: de vier grootste toernooien winnen in één jaar. Steffi Graf blijft dus de laatste vrouw die dat huzarenstukje lukte. In 1988 schreef de Duitse alle grandslamtoernooien op haar naam.

Serena begon twijfelend aan de wedstrijd en werd al bij haar tweede opslagspel gebroken. Williams brak echter meteen terug en stoomde richting 6-2 setwinst. In set twee ging alles gelijk op tot in het vijfde spelletje. Vinci dwong drie breakpunten af en bij het tweede was het raak. Vinci hield de zenuwen onder controle en pakte set twee met 6-4. In de beslissende derde set ging Williams meteen door de service van de 32-jarige Italiaanse. Vinci brak echter meteen terug en zorgde in het zevende game voor de beslissing. Het nummer 43 van de wereld bleef koel en serveerde zichzelf richting finale: 6-4.

Italiaanse finale

Pennetta versloeg in haar halve finale de Roemeense Simona Halep - de nummer twee van de wereld - in twee korte sets. Na amper 59 minuten was het 6-1, 6-3 voor het Italiaanse 26e reekshoofd  Voor de 33-jarige Pennetta is het de eerste keer in haar carrière dat ze zich kan plaatsen voor de finale van een grandslamtoernooi. Ze is daarmee de oudste speelster ooit die voor het eerst in een Grandslam-finale staat.Op Flushing Meadows was ze wel al twee keer bij de laatste vier.

Voor de 23-jarige Halep, vorig jaar nog finaliste op Roland Garros en halvefinaliste op Wimbledon, was het de allereerste keer dat ze de halve finales bereikte op het US Open. Voordien was haar beste resultaat in The Big Apple een vierde ronde in 2013.