Recordaantal Cubaanse gevangenen vrij voor bezoek paus Franciscus

Print
Recordaantal Cubaanse gevangenen vrij voor bezoek paus Franciscus

Foto: AP

De Cubaanse autoriteiten hebben beslist om 3.522 gevangenen amnestie te geven ter gelegenheid van het bezoek van paus Franciscus aan het eiland. Dat is het grootste aantal in het Castro-bewind, weet staatskrant Granma.

De Cubaanse Staatsraad, het hoogste orgaan van de uitvoerende macht, ‘heeft beslist 3.522 gevangenen vrij te laten ter gelegenheid van het bezoek van zijne heiligheid paus Franciscus’ op 19 en 22 september. Dat maakte maakte Granma bekend, het officiële blad van de Cubaanse communistische partij. De staatskrant herinnert eraan dat Havana bijna 3.000 gevangenen had vrijgelaten bij het bezoek van paus Benedictus XVI in 2012 en ongeveer 300 bij dat van Johannes Paulus II in 1998.

Onder de begunstigden van de huidige amnestiemaatregel zijn gevangenen ouder dan 60 of jonger dan 20 zonder strafblad, chronisch zieken, vrouwen, mensen die al voorwaardelijk vrij zijn en wier straf in 2016 ten einde loopt, en buitenlanders die uitgewezen kunnen worden. Blijven achter de tralies: mensen die veroordeeld werden voor moord of doodslag, verkrachting, pedofilie, drugssmokkel en ondermijning van de staatsveiligheid.